Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Varannan nyinsjuknad diabetiker saknar utbildning

Personer med diabetes rustas inte för att ta ansvar för sin egen sjukdom av sjukvården. Det visar en ny undersökning bland diabetiker från Diabetesförbundet.
Annons

Knappt hälften av diabetikerna tycker att de själva har huvudansvaret för sin diabetesbehandling och nio av tio tillfrågade säger att de har någon form av ansvar för sin behandling. Men samtidigt visar resultaten från undersökningen att det också har blivit svårare för diabetikerna att själva hålla koll på sjukdomen diabetes. Samtidigt som delaktigheten har ökat tycker över hälften av de som svarat att de känner sig osäkra och okunniga om olika behandlingar.

Ingen utbildning kring diabetes

I undersökningen har över 2000 personer med diabetes typ 2 besvarat frågor om hur de upplever sin vård och om inställningen till sin sjukdom. Undersökningen är en uppföljning av en enkätstudie som gjordes för fyra år sedan. Rapporten har tagits fram av patientföreningen Diabetesförbundet och läkemedelsföretaget AstraZeneca och författarna tar särskilt upp utbildning av patienter som en fråga som har försämrats över de senaste fyra åren. I år säger fyra av tio diabetiker att de aldrig fått någon utbildning om sin diabetes hos sjukvården. Allra sämst ser det ut för de som nyligen insjuknat i diabetes. Där säger mer än hälften av de som svarat i år att de aldrig fått någon utbildning om diabetes.

− Det här måste ses som ett misslyckande, sa Anders Lindh, verksamhetschef Husläkarna i Österåker, Praktikertjänst, när siffrorna presenterades.

Annons
Annons

Den utbildning kring diabetes som ges idag sker ofta i gruppform där en diabetessjuksköterska leder ett samtal med flera olika patienter samtidigt. Enligt Diabetesförbundet bör utbildningen ske vid insjuknandet i diabetes och sedan vid upprepade tillfällen för att täcka in allt nytt som händer inom behandlingsområdet. Undersökningen visar att personerna helst vill ha personlig information. Men de som själva ser sig ha ansvaret för behandlingen önskar också få information via andra källor som exempelvis internet i större utsträckning.

Diabetiker oroar sig för följdsjukdomar

Nära sex av tio oroar sig för sin diabetes och framför allt är det följdsjukdomarna som man oroar sig för. En av följdsjukdomarna är problem med svårläkta sår på fötterna som obehandlat kan leda till amputation. Det är därför viktigt med regelbunden fotundersökning för diabetiker. Men var femte person som svarat på enkäten har inte fått någon fotundersökning under det senaste året.

− Majoriteten av diabetiker har nervskador i fötterna. De ska erbjudas vård för att ta hand om sprickor och förhårdnader. Svårläkta sår på fötterna är ett bra mått på progress av sjukdomen, sa Anders Lindh.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Rolf Larsson 2018-11-30 23:47 (5 år sen)

    Diabetessjukvården har stora brister vad gäller information. Du får själv skaffa dig kunskap. Läs gärna bloggen Kostdoktorn där finns bra information

  • Avatar Tidigare användare 2017-10-24 08:26 (7 år sen)

    Har sedan flera år sprutbehandlad diabetes 2 och dålig känsel i mina fötter. Är som tur är
    gift med en fd distriktssköterska som vårdar dem. Ändå intressant att läsa om diabetes och andra sjukdomar. Tycker netdoktor är intressant och läsvärd.

    Mvh Sven Thelmén


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.