Hej! Jag är förvirrad i djungeln av viktminskning... Är det "bara" kalori-innehållet som avgör om man går ned eller påverkar sammansättningen av proteiner, fetter, kolhydrater resultatet? Är det kolhydrater, fett eller kalorier som gör att vi lägger på oss? Förbränner man bättre med proteinrik mat eller varför rekommenderas den i så många dieter? Samtidigt har jag hört att ensidig kost kan göra att kroppen tror att det är svält och behåller så mkt den kan. Vad stämmer? Vad är ketos som man pratar om i bantningssammanhang?
För att gå ner i vikt är kaloriintaget avgörande. Äter vi färre kalorier än vårt behov måste kroppen förbränna fett och även protein för att tillgodose energibehovet. Egentligen kan vi äta vad som helst och gå ner i vikt så längde kalorimängden är lägre än behovet. Men en ensidig kost ger näringsbrister och därför ska vi äta allsidigt för en hälsosam viktminskning.
Det finns flera skäl till att protein rekommenderas i viktminskningsdieter. Ett tillräckligt proteinintag är mycket viktigt för att minimera förbränningen av muskelmassa. Dessutom ger proteinrik mat långvarig mättnad och har en högre termogen effekt än kolhydrater och fett. Termogen effekt är den mängd energi som går åt för att sönderdela, lagra och förbränna maten.
Vid mycket låga kaloriintag är det svårt att tillgodose alla näringsämnen. Dieter där man endast använder näringsberikade produkter s k VLCD (Very Low Calorie Diet) och LCD (Low Calorie Diet) är kaloriintaget mycket lågt men näringsbehovet kan ändå tillgodoses. Det mycket låga energi- och kolhydratintaget vid VLCD-diet försätter kroppen i ketos.
Det innebär i stora drag att förbränningen av fett ökar när kroppens förråd av kolhydrater tar slut. Samma sak sker vid dieter med mycket lågt kolhydratinnehåll. Snabba viktnedgångar ger tyvärr ofta jojoeffekt och därför är en långsammare viktnedgång ofta att föredra. Ett reducerat energiintag på cirka 600 kalorier under normalbehovet ger en genomsnittlig viktnedgång runt 0,5 kg per vecka. Det är en lagom viktminskningstakt.