Hej! Jag undrar om det är nyttigare att tillaga mat i olja än i margarin (flytande eller vanligt isåfall)?
Hej!
Jag rekommenderar dig att använda rapsolja, olivolja eller flytande margarin när du lagar mat. Raps- och olivolja har båda mycket bra fettkvalitet. När man steker i olja ska man dock steka på lite lägre värme, annars kan de fina fettsyrorna förändras. Flytande margarin är vanligen baserat på rapsolja och är därför ett bra alternativ till olja.
Flytande margarin innehåller i regel lite mjölk som indikerar om värmen är för stark (det finns även mjölkfritt margarin). Det kan därför vara lättare att steka i flytande margarin än i olja. Hårt margarin innehåller en större andel mättat fett än flytande margarin. Hårt margarin ska vi därför använda mindre av.
Rapsolja innehåller en del omega 3 fettsyror. Undersökningar visar att vi har ett (alltför) lågt intag av omega 3 i Sverige. Den viktigaste källan till omega 3 är f.ö. fet fisk.
Vänliga hälsningar,
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt