Hej! Jag har nu i tre veckor ätit så lite kolhydrater som möjligt, eftersom jag läst att det är det bästa sättet att banta. Visserligen har jag gått ner fyra kg och enligt måttbandet krymt 10 cm i midjan och 9 cm över stussen, men jag undrar ändå om det här är det rätta sättet för att gå ned i vikt? Anledningen till min fråga är att jag nyligen blev illamående, kräktes och kände mig ganska sjuk. Kan detta ha något samband med min kolhydratfattiga kost?
Hej!
Vi på Netdoktor Övervikt rekommenderar inte att man ska utesluta kolhydrater för att gå ner i vikt. Ett mycket lågt intag av kolhydrater kan ge reaktioner som trötthet, yrsel och matthet de första dagarna till veckorna. Kolhydrater är ett viktigt energigivande ämne för hjärna och muskler och utan kolhydrater "protesterar" kroppen. Efter hand brukar symtomen dock försvinna. Kolhydratlåg kost ger ofta en snabb viktnedgång den första tiden, som till stor del beror på vattenförlust. Kolhydrater binder vatten i kroppen och när kolhydratlagren töms minskar också mängden vatten i kroppen.
Utan kolhydratrika livsmedel som bröd, potatis, ris, pasta, gryn, flingor och frukt minskar också intaget av vitaminer, mineraler och fibrer. Med lagom mängd kolhydratrika livsmedel, helst fullkornsprodukter, får man mycket näring och bra mättnad. Följ Matlådans rekommendationer så blir fördelningen mellan kolhydrater, protein och fett bra.
Vänliga hälsningar,
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt
Har du frågor eller funderingar om din typ 2-diabetes? Få svar och diskutera med andra patienter, moderator och medicinjournalist i Forum Diabetes. Du kan vara anonym »