Hej! Jag såg nyligen ett program som påstod att dinkelmjöl är bättre än vetemjöl för viktminskning. Vad är sant i detta påstående? Dinkelmjöl är ju också ett slags vetemjöl. Kan ni rekommendera andra mjölsorter att använda istället?
Dinkel är en förfader till vårat vanliga vete. Dinkelmjöl finns i olika utmalningsgrader precis som det vanliga vetemjölet. Dinkel har ett bra näringsvärde och GI värdet för dinkel är lägre än för fullkornsvetemjöl. Energimässigt ger produkter av dinkel exempelvis dinkelbröd lika mycket kcal som bröd bakat på vete eller råg. Därför är dinkelbröd varken bättre eller sämre än annat fullkornsbröd ur bantningssynpunkt. Fullkornsbröd eller andra fullkornsprodukter från alla sädesslag är mycket bra livsmedel. De ger både näring och mättnad. Bäst är att variera och att äta av många olika sädesslag. Något mjöl som är speciellt bra för viktnedgång kan jag inte föreslå. Som vanligt är mitt råd att äta lite av allt.
Vänliga hälsningar
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt
Läs även: Kolhydrater - enkla och komplexa kolhydrater »