Hej jag såg ett program på tv om att dinkelmjöl skulle vara bättre än vetemjöl ur bantningssynpunkt. Men hur ligger det till med det egentligen. Det är ju ett vetemjöl det också. Ge tips på annat mjöl att byta ut med.
Dinkel är en förfader till vårat vanliga vete. Dinkelmjöl finns i olika utmalningsgrader precis som det vanliga vetemjölet. Dinkel har ett bra näringsvärde och GI värdet för dinkel är lägre än för fullkornsvetemjöl. Energimässigt ger produkter av dinkel t ex dinkelbröd lika mycket kalorier som bröd bakat på vete eller råg. Därför är det varken bättre eller sämre än annat fullkornsbröd ur bantningssynpunkt. Fullkornsbröd eller andra fullkornsprodukter från alla sädesslag är mycket bra livsmedel. De ger både näring och mättnad. Bäst är att variera och att äta av många olika sädesslag. Något mjöl som är speciellt bra för viktnedgång kan jag inte föreslå. Som vanligt är mitt råd att äta lite av allt.
Vänliga hälsningar
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt