Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Välsmakande fett

Lite fett smakar bättre än inget fett. Men fet mat smakar inte nödvändigtvis bättre än välkryddad mat med måttlig fetthalt. Det gäller att hitta balansen mellan den goda smaken och en lagom låg fetthalt och att använda den nyttigaste sortens fett. Rapsolja är ett bra exempel på nyttigt fett.

Uppdaterad den: 2008-10-02

Annons

Framhäver fettet smaken i maten?

Fett smakar inget i sig självt. Men fett bär på fettlösliga smakämnen och ger samtidigt konsistens åt maten. Förhållandet mellan fett och smak är inte sådant att smaken blir bättre ju mer fett maten innehåller. Den stora smakförbättringen kommer när du växlar från helt fettfri mat till mat med måttlig fetthalt. Det gäller i synnerhet varma rätter i vilka smaken i hög grad kommer från de fettlösliga smakämnena från kryddorna och från råvarornas naturliga smak.

Annons
Annons

Hur länge ska fettet sitta kvar?

Smaken på en stekt köttbit,till exempel en fläskkotlett förbättras avsevärt om du låter fettranden sitta kvar under stekningen och tar bort den först på tallriken. En del av fettet i fettranden kommer under stekningen att tränga in i själva köttet och reagera med smakämnen så att du får en mycket bättre smakupplevelse av köttet. Det är bara mycket små mängder fett som tränger in i köttet på det sättet - men ändå tillräckligt för att ta fram smaken i köttet. Det handler alltså om att finna en passande balans.&nbsp

När ska fettet bort?

Vissa måltider och smaknyanser är helt oberoende av fett. Det gäller till exempel smaken av sött och surt som är tillräcklig i sig själv i fettfria måltider. Därför finns det ingen anledning att ha smör under marmeladen på frallorna på söndagsmorgnar och cornflakes smakar lika bra med minimjölk som med lättmjölk. Det finns många fall där du kan dra ned kraftigt på fettet utan att smaken minskar. Det ger samtidigt mer utrymme för kryddade middagsrätter som behöver lite fett för att smaka bra. Lite fett går bra men mycket fett är helt onödigt - även för smaken!

Annons
Annons

Hur kan jag dra ned på fettet i maten?

Det blir lättare att använda mindre fett om du samtidigt använder mer kryddor och väljer bättre råvaror som smakar något i sig själva.

Starkt kryddad mat kan göra fettet helt onödigt i matlagningen. Använd:

  • Chili&nbsp&nbsp
  • Vitlök&nbsp&nbsp
  • Curry.

De här kryddorna smakar mycket i sig själva. Vitlök och curry smakar dock bäst om de får lösas upp i lite fett. Chili innehåller som extra bonus ett ämne som främjar mättnadskänslan och ökar förbränningen. Stark mat är riktig slankmat!

Olivolja

Olivolja säljs som ett mycket sunt fett med stort stöd från EU till de sydeuropeiska länderna. Det är inget tvivel om att olivolja är ett utmärkt fet, som är mycket nyttigare än smör och hårt stekmargarin som tar upp plats i alltför många svenskars kylskåp.

Olivolja innehåller många enkelomättade fettsyror i stället för mättade fettsyror vilket har en gynnsam effekt på kolesterolvärdet. Olivolja har samtidigt en karaktäristisk smak som ger en extra krydda i matlagningen.Men det är viktigt att komma ihåg en sak: även om olivolja är en utmärkt olja så innehåller all vegetabilisk olja 100 % fett (jämfört med t ex de flesta margarinsorter som innehåller 80 % fett).

Rapsolja

Svensk rapsolja anses av många nyttigare än olivolja.

Den påverkar blodets kolesterolinnehåll på ett gynnsammare sätt.&nbsp&nbsp
Rapsolja har en bättre sammansättning av fettsyror.

Rapsolja är en av de få växtoljor som innehåller fleromättade fettsyror av n-3-typen med långa molekyler, det vill säga fettsyror av samma slag som finns i fiskolja (även kallade omega-3-fettsyror).

Växtoljor med många fleromättade fettsyror innehåller vanligtvis bara n-6-fettsyror. Det gäller till exempel solrosolja, vindruvskärnolja och majsolja. Rapsolja är därför en näringsmässigt särklassig källa till n-3-fettsyror.

De flesta svenskar får i sig gott om n-6-fettsyror men har svårt att få i sig tillräckligt med n-3-fettsyror. När det gäller effekten på kolesterolvärdet är växtoljor med hög halt av fleromättade fettsyror ur n-6-familjen också nyttigare än olivolja.

Alla växtoljor som är trögflytande vid kylskåpstemperatur har en högre halt av fleromättade fettsyror. Därför är en solrosolja lättflytande medan en olivolja kan vara ganska tjock i konsistensen precis när du tar den ur kylskåpet. Smör är stenhårt.

Som en förenklad jämförelse kan du tänk att ditt blod får någorlunda samma konsistens som den typ av fett du använder dagligen. Om du vill att blodets konsistens ska vara lättflytande bör du satsa på vegetabiliska oljor i stället för fasta fetter.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons