Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Kost & dieter

Bantningsmetoder fungerar inte på lång sikt

Det finns ett stort intresse för kost och hälsa och det finns människor som är i behov av att träffa en dietist som kan ge kostrådgivning och ökad kunskap om relationen mellan hälsa, träning och kost.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-02-02

Annons

I drygt fyra år har Sofia Antonsson arbetat som dietist. Intresset för mat och hälsa i kombination med att få jobba med människor gjorde att yrkesvalet föll naturligt för Sofia.

– En arbetsdag ser väldigt olika ut. Dels arbetar jag inom primärvården med allt från spädbarn som har någon form av allergi, till äldre människor med diabetes, undervikt, övervikt, mage- och tarmbesvär.

Förutom arbetet inom primärvården är Sofia även expert på Dietkokboken.se, en sida för den som vill bli medveten om vad den äter och hitta långsiktig balans för rätt vikt och god hälsa.

Utvecklar Dietmetoden

Tillsammans med Dietkokboken.se utvecklar hon något som kallas för Dietmetoden. Dietmetoden handlar om rätt vikt på sikt och att bli mätt på rätt sätt. Det är alltså ingen snabbantningsmetod utan ett sätt att gå ner i vikt och att behålla rätt vikt på sikt.

– Jag gillar inte tanken på att människor blir lurade av alla bantningsmetoder. Den bästa kombinationen är att äta rätt och vara fysiskt aktiv. Därför är dietmetoden ett bra koncept att utveckla.

Kostrådgivning för personer med IBS eller stressmage

Sofia utbildar även i kost och näringslära, föreläser och anordnar kurser i gruppform. Kursen ”Mat Rätt” vänder sig till personer som är överviktiga. Under kursen får deltagarna dels titta på sina beteenden och se över dem och lära sig att det inte handlar om vad man äter utan varför.

– Det handlar främst om att lära sig vara närvarande i måltiden och försöka njuta och känna vad maten faktiskt smakar. Men det handlar också om att hitta och kunna identifiera hunger- och mättnadskänslorna. &nbsp

Under en fem veckors period anordnas en särskild kurs för människor med IBS eller stressmage. Idag är det många människor som lever med överkänslig tarm eller stressmage. Man räknar med att mellan 15-20 procent av befolkningen har symtom som vid irriterad tjocktarm, IBS, Irritable Bowel Syndrome. Det är också tre gånger vanligare hos kvinnor än hos män.

– Stress, tankar och känslor påverkar vår mage lika mycket som det vi stoppar i den. De som anmäler sig till kurserna får hjälp att bryta en negativ spiral och lär sig att få kontroll över sina besvär och känna lugn.

Annons
Annons

Arbetar förebyggande

Sofias spetskompetens är mat och hälsa och hon arbetar gärna preventivt. Hon är noga med att understryka att dietister inte har något med bantningskurer att göra – de satsar snarare på ett långsiktigt förhållningssätt till mat.

– Jag vill behandla människor innan de blir sjuka. En dietist har inget med bantningskurer att göra. Det är bara att inse att inga bantningsmetoder fungerar på lång sikt. En varierad kosthållning med mycket frukt och grönsaker är det som gäller.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.