Fråga doktorn

Fråga   Sex & relationer

Fråga: Ingen lust

Hej, Jag är en kvinna på 31 år som inte har haft någon sexlust under de senaste åren. När jag blev gravid hoppades jag att det kanske skulle bli en förändring till det positiva, men inte alls. Snarare tvärtom. Om möjligt känner jag nu ännu mindre lust. Jag frågade min läkare på vårdcentralen om man inte kan ta ett blodprov för att kolla upp mina hormonnivåer (östrogen och testosteron), men han hänvisade bara till sexologen. Men visst måste man kunna kolla upp mina hormonnivåer? Finns det något man kan göra? Är så trött på att ha det så här. /Avtrubbad

Svar:

Hej!

Visst skulle du kunna be din läkare om att få en könshormonell utredning. För och nackdelar med östrogen och gulkroppshormonbehandling har livligt diskuterats de senaste åren. De manliga könshormonerna, androgener, har betydelse för olika vävnader i kroppen, men också en betydelse för kvinnans sexuella drive.

Testosteronet är det viktigaste manliga könshormonet. Lite är dock känt om det manliga hormonets biologiska funktion, samt hur en eventuell brist påverkar kvinnors hälsa. Hälften av testosteron produktionen sker i äggstockarna och resterande del sker i binjurarna.

Kliniska tecken på androgenbrist hos kvinnor är ganska ospecifika, som nedsatt välbefinnande/stämningsläge, kronisk trötthet, nedsatt sexuell funktion och fysiska besvär som nedsatt muskelstyrka och minskad benmassa.

Möjliga orsaker till testosteronbrist hos kvinnor är: Nedsatt äggstocksfunktion, nedsatt binjurefunktion, nedsatt hypofysfunktion eller läkemedelsbehandling tex. p-piller, oralt östrogen, cortison, m.fl.

De studier som som är gjorda är främst utförda på kvinnor som opererat bort äggstockarna eller kommit i menopaus. Vi vet idag att testosteronvärdet är lägre i högre ålder och att den 20 åriga kvinnan har dubbelt så högt testosteronvärde än en 40 årig kvinna. En brist på testosteron kan behöva behandlas. Tyvärr är det idag svårt att fastställa referensvärden för testosteron i serum hos kvinnor och de läkemedel som prövats är avsedda för män. Tyvärr finns en risk för viriliserande biverkningar som fördjupning av röstläget, acne och ökad behåring. Betydligt mer kunskap behövs om kvinnors sexuella problem och det forskas mycket på området.

Jag antar att inom en snar framtid finns säkert läkemedel avsedda för kvinnor. Östrogenbrist skall ha uteslutits och nivån av fritt testosteron skall vara låg för att diagnosen, androgenbrist hos kvinna(FAI female androgen insufficiency) skall vara uppfylld och en behandling kan komma ifråga.

Vidare vet vi också att kvinnors mottaglighet för sexuellt stimuli påverkas i huvudsak av emotionell närhet till partnern. Att inte ha någon sexlust är den vanligaste sexuella problematiken som kvinnor söker sexologisk hjälp för. Sexualiteten är ett komplext samspel av fysiologiska, psykosociala och kulturella faktorer. Att en kvinna känner fysisk och mental upphetsning samt lust till sexuell aktivitet handlar oftast om hur nöjd hon är i sin parrelation. Respekt, trygghet och kärlek är begrepp som är viktiga för sensualism som sen leder till lust och en sexuell aktivitet. I min verksamhet är det inte ovanligt att kvinnor som söker för sexuella problem också har en samtidig depression eller lever under stress. Jag har även träffat kvinnor med sköldkörtelproblem som definitivt gör dem trötta och orkeslösa.

Att få en allmän läkareundersökning för uteslutande av annan sjukdom är absolut viktigt för dig. Om du sen inte har någon sjukdom/brist så tycker jag du/ni skall söka terapeutisk sexualrådgivning.

Lycka till,
Suzanne Lindström


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Jaydess

2016-05-17 | 22:13

av Suzanne Lindström

Hur smittar klamydia?

2016-04-26 | 23:22

av Anonym användare

Kan jag blivit smittad?

2012-05-14 | 16:14

av Annika Johnsson

Kondylom?

2012-04-9 | 13:32

av Annika Johnsson

Orolig efter kondylombehandling

2012-03-2 | 11:34

av Annika Johnsson

Cellförändringar och p-piller

2012-02-19 | 13:02

av Sven-Eric Olsson

Kolossal klåda efter wartec!!

2011-12-1 | 14:30

av Annika Johnsson

Cellförändring / otrohet?

2011-11-14 | 19:23

av Annika Johnsson

Kondylom

2011-11-17 | 12:30

av Annika Johnsson

Impotens och hjärtinfarkt

2011-07-21 | 11:58

av Mikael Lehtihet

För tidig utlösning

2011-06-22 | 22:11

av Mikael Lehtihet

Tycker inte om sex. Kan/måste jag lära mig?

2011-05-12 | 22:25

av Suzanne Lindström

Latent herpes

2011-04-14 | 17:59

av Annika Johnsson

Klamydia - hur lång tid tar behandlingen?

2011-03-31 | 15:40

av Annika Johnsson

Vaginism

2011-02-18 | 10:23

av Lena Marions


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.