Fråga Doktorn

Fråga   Sex & relationer

Kan jag blivit smittad?

Jag är 44 år och har levt i ett förhållande i 20 år och jag har inte varit otrogen och jag är rätt säker på att hon inte heller varit det. Min fru var för några år sedan (6-7 år sedan) hos gynekologen och där konstaterades det att hon hade cellförändringar som de tog bort och hon hade det sedan i ett par år. Jag forskade inte mer i det, men nu så har jag förstått att det i regel beror på kondylomvirus. Jag har aldrig haft några vårtor eller liknande. För ett tag sedan så började det kännas i urinöppningen som om något sitter där/ känns lite som man är kissnödig. Det svider inte eller liknande. När jag tittar in i urinröret så ser det ut som det sitter en liten "plupp" där. Ingen annanstans. Kan det vara så att jag blivit smittad av min fru, och i så fall, kan det gå så många år innan det händer något? Eller, kan det vara så att jag haft viruset i alla år, utan att det brytit ut, och smittat henne? Kan jag gå till en vanlig husläkare med detta? Kan de något om sådant här?

Svar:

Hej!
Det är helt rätt att cellförändringar orsakas av ett sexuellt överfört virus s.k. HPV (humant papillom virus). Somliga av dessa virus kan också leda till kondylomvårtor. Eftersom du och din fru haft ett förhållande i många år är det sannolikt att ni bägge två har smittats med viruset. Ibland kan detta ligga latent i flera år utan att bryta ut så det är omöjligt att avgöra vem av er som haft viruset först. I majoriteten av fall ger dessutom viruset inte upphov till några besvär alls.

Angående dina symtom kan dessa orsakas av ett kondylom som sitter i urinröret. Det är viktigt att du undersöks av en läkare för att få en diagnos. Om du bor i en större stad kan du vända dig till en mottagning för könssjukdomar dit man kan komma utan remiss. I annat fall kan du gå till din husläkare. Denne kan då vid behov remittera vidare till venereolog eller urolog.

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons