Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Sex & lust

Kvinnans sexuella reaktioner

Sexuella känslor kommer inifrån och är en del av själva livet. Varken böner eller besvärjelser, kallduschar eller förmaningar kan ta bort de sexuella känslorna eller hindra dem från att komma till uttryck på ett eller annat sätt.

Uppdaterad den: 2008-10-02

Annons

Sex är en lika naturlig och nödvändig del av livet som hunger och törst. Sex är lika naturligt för kvinnor som för män.

Kvinnor vill inte alltid ha sex samtidigt som männen, eller på deras premisser. En hel del män kan ha svårt att förstå detta. Då sexlusten kommer inifrån kan man lätt bli missförstådd om lusten inte är där här och nu.

Det motsatta sker också, det vill säga att kvinnan har lust medan mannen inte har det. Det är lika naturligt det.

Vad är sexuell stimulering?

Medan de sexuella känslorna kommer inifrån, så kommer den sexuella stimuleringen utifrån. Det kan vara något du ser, hör, läser eller känner.

Bara tanken kan vara tillräcklig. Kvinnor kan få sexuella förnimmelser och märka att slidan blir fuktig och en värmekänsla sprider sig i kroppen bara genom att man blundar och tänker intensivt på något sexuellt upphetsande.

Annons
Annons

Vad och hur är kvinnans sexuella reaktioner?

Sexuella reaktioner hos män och kvinnor kan delas in fyra faser: Först kommer upphetsningsfasen med stigande sexuell upphetsning, sedan kommer platåfasen, därefter orgasmfasen med utlösningen. Till sist kommer återgång och avslappningsfasen. (Master &amp Jonssons uppdelning)

Det börjar med att du känner dig upphetsad och varm i huden, dina muskler spänns på ett behagligt sätt. Det strömmar blod till könsorganen, vilket märks då dina blygdläppar svullnar upp lite. Kanske märker du att du blir våt mellan blygdläpparna. Det beror på att det kommer smörjvätska från små körtlar och för att slidväggen "svettas" ut vätska. Redan efter en halv minut blir slemhinnorna våta hos många kvinnor.

Du märker eventuellt också att klitoris växer, från kanske ärtstorlek till det dubbla. Klitoris är den i särklass känsligaste delen på människans ”hudkostym”, det går dubbelt så många nervtrådar från klitoris som från penis. Klitoris kräver i regel direkt stimulering. Du kan märka efter ett tag hur skaftet på klitoris, som känns genom huden framför eller ovanför klitoris, blir fastare och kanske lite tjockare.

Samtidigt stiger pulsen och blodtrycket. Du har kanske märkt att blodet dunkar i dina ådror, också i underlivet och omkring klitoris. Färgen på slemhinnan, speciellt på de små blygdläpparna, blir mörkare, nästan purpurröda.

Brösten sväller, hos vissa kvinnor mer än hos andra. Bröstvårtorna blir ofta styva och hårda.

Efter ett tag når den sexuella spänningen sitt maximum. Samtidigt svullnar den nedersta tredjedelen av slidväggen upp, medan området i toppen av slidan ökas. Livmodern lyfts ofrivilligt uppåt och förstoras, utan att du lägger märke till det.

I gengäld blir skaftet på klitoris mindre och den yttersta delen av klitoris kan gömma sig i de uppsvällda blygdläpparna.

Du börjar andas fortare, huden på kroppen och ansiktet får ännu mera färg och värme. Kanske börjar du att svettas. Spänningen i musklerna i hela kroppen stiger.

Till slut blir den sexuella spänningen så stor att orgasmen närmar sig. Utlösningen kan inte längre hållas tillbaka. En krampaktig spänning i bäckenbotten avlöses av rytmiska, ofrivilliga sammandragningar i den nedersta delen av vagina och i bäckenbottenmuskulaturen. Det sker med knappt en sekunds mellanrum och varar i flera sekunder innan det ebbar ut.&nbspSamtidigt pågår det sammandragningar i livmodern långt in i underlivet och kanske ända bak omkring ändtarmen.

Kanske märker du att medvetandet försvinner lite lätt, du slutar andas en kort stund eller stöter ut ett ofrivilligt ljud under din intensiva upplevelse.

Är orgasmen likadan hos alla kvinnor?

Kvinnors orgasm uttrycks olika - mer olika än hos män - från gång till gång och efter den stimulering som leder till orgasm. Man pratar ibland om klitorisorgasm, som för en del känns väsentligen annorlunda än slidorgasmen. Klitorisorgasmen utlöses typiskt vid onani dvs. av utvändig stimulation, men även vid samlag i ställningar där klitoris stimuleras, medan slidorgasmen kommer vid samlag där oftast klitorisstimulering föregåtts under förspelet. Vad som är bäst kan bara du själv avgöra, och kanske märker du överhuvudtaget inte någon skillnad.

Annons
Annons

Vad är G-punkten för något?

Man pratar ibland om en tredje form av orgasm, som utlöses från den så kallade G-punkten, uppkallad efter en tysk-amerikansk gynekolog vid namn Gräfenberg. En del kvinnor har enligt hans teori ett särskilt känsligt ställe, ett par centimeter innanför slidöppningen. Området sitter i slidans framvägg ganska nära urinröret, som löper alldeles framför slidväggen.&nbsp

Stimuleras G-punkten sexuellt upplever kvinnan en speciell intensiv orgasm och ibland en samtidig avgång av någon ml. vätska som kan jämföras med mannens sädesavgång. Meningarna om G-punkten, dess existens och funktion är fortfarande delade.&nbsp

Stimuleringen av framväggen i slidan, ”G- punkten”, har även en smärttröskelhöjande effekt som är till för att dämpa smärtorna under utdrivningsskedet av en förlossning när barnets huvud pressas mot området. En del kvinnor som har ont vid själva inträngandet vid samlag kan med fördel stimulera området innan. (Den smärtlindrande effekten får man inte genom stimulering av slidans bakvägg eller klitoris.)

Vad händer efter orgasmen?

Efter utlösningen kan du märka en innerlig tillfredställelse och ro. Kroppen och dess muskler slappnar av. Puls, blodtryck och andning blir lugna. Bröstens svällning avtar, bröstvårtorna blir mjuka igen. Spänningen i underlivet avtar. Tröttheten gör sig gällande och är det sent på dagen faller du kanske i sömn.

Hos många kvinnor finns den sexuella spänningen kvar också efter samlaget. Lusten dalar inte i samma grad, de vill gärna fortsätta att kela vidare, prata och mysa - i motsättning till många manliga partners, som har svårt att hålla orken uppe efter utlösningen.

Kan man utöva sex flera gånger efter varandra, i sträck?

För en del kvinnor är nästa samlag eller den nästa orgasmen kanske en ännu större njutning än den första. Några får kanske en enda "stor" orgasm, medan andra får flera efter varandra innan det ebbar ut. Detta i motsats till männen som har svårare att klara eller leva upp till sådana förväntningar.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons