Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Sex & lust

Sex och reumatism

Närhet och beröring är något alla behöver. Och ett aktivt sexliv är något många vill ha. En reumatisk sjukdom kan begränsa möjligheten till sex. Men för de flesta funkar det bara man anpassar sig efter situationen.


Publicerad den: 2008-10-02

Sex och reumatism
Annons

Förutom en stel och smärtande kropp kan mediciner, trötthet och sänkt självförtroende påverka sexlivet negativt. Men för de flesta reumatiska sjukdomar påverkas inte kroppens sexuellt känsliga delar direkt, det är övriga kroppen som ställer till problem.

Kroppens begränsningar gör att vissa samlagsställningar passar bättre än andra. Undvik snabba förflyttningar och sträckningar som kan leda till värk och använd gärna kuddar för att stödja och avlasta kroppsdelar. Dessutom kan det vara skönt att använda stödbandage för vissa kroppsdelar.

Varje enskild individ måste känna efter vad som känns bra eftersom reumatiska sjukdomar kan påverka en på så många olika sätt. Sex ska vara en njutning och inte upplevas som ett problem eller nödvändigt ont.

Annons
Annons

Följ kroppens klocka

De fysiska hindren för att ha sex går att komma förbi, eller i alla fall minska, med bra planering. Du kan välja att ha sex den tid på dygnet då det känns som bäst i kroppen, när smärtan och stelheten är som minst besvärande. Och kanske kan en del av förspelet bestå av en skön dusch eller ett varmt bad för att mjuka upp kroppen.

Biverkningar av medicin

Prata med din läkare om vad det finns för biverkningar för de mediciner som du använder. En del mediciner och en del sjukdomssyndrom kan ge torrhet i slemhinnorna i slidan men då finns salvor och krämer att använda som motverkar detta. Och under samlaget är glidmedel ett bra hjälpmedel. Mediciner kan också påverka själva sexlusten negativt. Exempelvis kan en långvarig behandling med kortison minska lusten.

Ha en öppen dialog

Självförtroendet kan få sig en törn när kroppen inte kan utföra det som man vill och som man är van vid att kunna göra. Försök att acceptera situationen och ha en öppen kommunikation med din partner. Var lyhörd för hur din kropp mår och anpassa situationen därefter.

Ha sex så ofta som det känns bra för dig och din partner. Ta tid på er vid varje tillfälle och njut av varandra. Då kommer sexlivet att fungera trots reumatismen.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.