Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Sex & lust

Äldre och sexualitet

Sexuell lust är individuellt och kan variera under livet  och har väldigt lite med ålder att göra.


Uppdaterad den: 2024-01-18

Annons

Vad är sexualitet?

Sexualitet är individuellt och sex kan ske på olika sätt och det finns ingen definition på vad som är normalt förutsatt att det sker med samtycke, på lika villkor och att det är något man mår bra av.

En tillfredsställande sexuell upplevelse bygger på tre förutsättningar:

  • Att ha sexuell förmåga, ett tillfredställande sexuellt system
  • Att få tillräckliga sexuella stimuli
  • Att känna sig bekväm i situationen

Hos äldre är det vanligt att den sexuella lusten avtar och långt ifrån alla upplever det som något problem. Problem upplevs i regel om lusten är olika stor hos parterna i ett förhållande. 

Om man vill kan man ofta hitta tillbaka till sin sexuella lust och förbättra den sexuella upplevelsen men man kan behöva hitta nya sätt.

Annons
Annons

Sex på olika sätt

En bra sexuell upplevelse kan handla om mer än bara fysisk tillfredsställelse och orgasm. Gott om tid, rätt stämning och fysisk närhet kan också vara viktigt.

Fysiska förändringar i kroppen kan leda till att sex blir svårare  och kan vara ett gott skäl till att prova nya ställningar och tekniker. Det finns många sätt till närhet och sex förutom samlag i en heterosexuell relation. 

Sex och ålder

Problem med kroppslig reaktion på sexuell stimulans, bristande upphetsning med minskad lubrikation (fukt) i underlivet hos kvinnor och erektionsproblematik hos män är vanligare med stigande ålder.

Även om erektionen blir mindre hård med tiden så kan man om man har bra blodgenomströmning till penis under hela livet få en erektion som är tillräckligt hård för att kunna genomföra samlag. Äldre män kan i vissa fall vara en bättre sexpartner i äldre år eftersom de kan fördröja utlösningen längre än i unga år, vilket passar bra eftersom kvinnor ofta behöver längre tid på sig för att få orgasm. Man kan behöva prova andra ställningar eller tekniker.

Låga östrogennivåer i samband med klimakteriet kan ge sköra slemhinnor i underlivet och smärta. Det kan i regel lindras med östrogenkräm.  Man har sett att kvinnor kan få ett bra kroppsligt sexuellt svar trots låga östrogennivåer förutsatt att upphetsning och sexuell stimulans är tillräcklig.

Andra faktorer som kan påverka den sexuella lusten och förmågan är stress, oro och relationsproblem, negativa tankar om den egna kroppen eller förmågan att ha sex, negativa eller traumatiska upplevelser kopplade till sex och trötthet.

Annons
Annons

Prata om sex

Det är bra att prata med en eventuell partner om man upplever problem. Om man behöver vidare hjälp är det bra att ta kontakt med vården för sexologisk rådgivning och/ eller behandling av till exempel torrhet i slidan eller erektil dysfunktion (impotens). 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.