Mykoplasma i underlivet

Mykoplasma i underlivet

Mykoplasma i underlivet (Mycoplasma genitalium) orsakas av en bakterie som överförs vid samlag. Symtom som sveda vid vattenkastning och flytningar kan förekomma, men man kan också ha mykoplasma utan att märka det.


Publicerad den: 2018-06-26
Författare: Medicinska redaktionen, Bonnier Healthcare

Annons

Vad är mykoplasma i underlivet?

Bakterien Mycoplasma genitalium räknas idag till de sexuellt överförbara infektionerna. Tidigare trodde forskarna att denna bakterie uppträdde tillsammans med Chlamydia trachomatis (en bakterie som orsakar klamydia), men ny forskning visar att den kan förekomma oberoende av klamydia-bakterien.

Mykoplasma är en så kallad intracellulär bakterie som tränger in i och lever inuti kroppens celler. Den skiljer sig även från andra bakterier genom att den saknar cellvägg. Detta gör att den inte påverkas av vissa typer av antibiotika som till exempel penicillin.

Vilka symtom ger mykoplasma?

 • Sveda när man kissar och flytningar (uretrit)
 • Återkommande urinrörskatarr
 • Infektion i livmoder (cervicit) och äggledare (salpingit)
 • Smärta i nedre delen av magen

När kan man misstänka mykoplasma?

Om man har symtom som tyder på urinrörskatarr kollar man oftast först om det
det är könssjukdomarna gonorré eller klamydia som ligger bakom symtomen. Om dessa tester är negativa, trots att besvären kvarstår, kan det vara aktuellt att testa sig för mykoplasma genitalium.

Annons
Annons

Testerna görs med urinprov eller penselprov från urinröret. Hos kvinnor med flytningar tar man ibland prov med en bomullspinne i slidan/livmoderhalsen. Provet skickas sedan in till ett laboratorium för undersökning. Provsvaret kommer ungefär efter en vecka.

Hur behandlas mykoplasma?

Får man rätt behandling är prognosen god. Det är dock inte lätt att påvisa bakterien och därför sätts behandling in ibland baserat endast på en misstanke om att man smittats med mykoplasma. Detta görs framför allt om man har ihållande besvär och om man inte hittar någon annan orsak.

Mykoplasma behandlas med antibiotika. Efter genomförd behandling bör man sedan göra en efterkontroll ungefär fyra till fem veckor efter behandlingen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Barbro Martinson 2018-07-27 22:13 (9 månader sen)

  Varför får man inte hjälp med en provtagning? Har haft besvär som dessa i många år och lämnat in urinprover, till slut ville dem inte veta av mig och mitt tjatande om urinträngningar etc, för urinstickorna visade aldrig att det fanns bakterier och därmed ingen urinvägsinflammation ingen vidare provtagning. Vart aldrig tal om att ta några prover. Allt detta omdirigerande mellan olika läkare gör inte saken bättre. nya läkare varje gång man kommer till VC.

 • Avatar Hanna 2018-08-17 16:28 (8 månader sen)

  Ni hjälper med mycket.Bra råd och bra information.Det som är konstigt med vården är att när man går till läkaren man har ont i nånstans dem säger det ser bra ut ingen problem dem tar prover ochså dem hittar inget.Jag har ju så mycket ont i magen det är så svårt att förklara hur det gör ont.Besöker vård för det dem hittar inget.

 • Avatar Anna 2018-11-27 20:44 (5 månader sen)

  Jättebra info - bättre än på 1177s sida å där jag mer letat. Jag har precis fått diagnosen och kontaktat sexuella partners så långt som 5 år bak i tiden. Jag hade liknande symptom som vid urinvägsinfektion men varken psykakuten eller kvinnohälsan reagerade inte på att det kunde vara MG när jag testade mig för urinvägsinfektion och klamydia med negativt resultat. Eftersom jag varit oansvarig och haft oskyddat sex senaste året gick jag till std mottagning och testade mig för allt, de gjorde odling och skrev ut antibiotika. Som tur var är deras rutiner att ringa och informera mig i alla fall.

 • Avatar Peter och Marie 2019-01-26 20:20 (3 månader sen)

  Hej.
  Kan man ha MG i slidan eller penis i 10-20 år eller tar kroppen själv hand om smittan med tiden. Dvs kan man ovetandes haft den så länge?

  Vi har nu fått antibiotika mot MG, men förstår inte vart den kom ifrån.

  Finns det andra smittvägar än sexuella?

 • Avatar Maria 2019-02-26 07:55 (57 dagar sen)

  Jag har precis fått ett sent missfall (vecka 19) pga att jag ovetandes haft mykoplasma.
  Varken jag eller min kille hade en aning om vad mykoplasma var.
  Hur vanligt är det att man förlorar ett friskt barn pga mykoplasma?

  Tänk om man hade andra regler och information? Då hade vi inte behövt vara i denna situation. Varför tas inte prov på IVF-mottagningen? De testar ju för Klamydia som verkar vara lika vanligt enligt det man kan läsa i diverse läkarskrifter?


Annons
Annons