Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Mykoplasma i underlivet

Mykoplasma i underlivet (Mycoplasma genitalium) orsakas av en bakterie som överförs vid samlag. Symtom som sveda vid vattenkastning och flytningar kan förekomma, men man kan också ha mykoplasma utan att märka det.


Publicerad den: 2018-06-26

Mykoplasma i underlivet
Annons

Vad är mykoplasma i underlivet?

Bakterien Mycoplasma genitalium räknas idag till de sexuellt överförbara infektionerna. Tidigare trodde forskarna att denna bakterie uppträdde tillsammans med Chlamydia trachomatis (en bakterie som orsakar klamydia), men ny forskning visar att den kan förekomma oberoende av klamydia-bakterien.

Mykoplasma är en så kallad intracellulär bakterie som tränger in i och lever inuti kroppens celler. Den skiljer sig även från andra bakterier genom att den saknar cellvägg. Detta gör att den inte påverkas av vissa typer av antibiotika som till exempel penicillin.

Annons
Annons

Vilka symtom ger mykoplasma?

  • Sveda när man kissar och flytningar (uretrit)
  • Återkommande urinrörskatarr
  • Infektion i livmoder (cervicit) och äggledare (salpingit)
  • Smärta i nedre delen av magen

När kan man misstänka mykoplasma?

Om man har symtom som tyder på urinrörskatarr kollar man oftast först om det
det är könssjukdomarna gonorré eller klamydia som ligger bakom symtomen. Om dessa tester är negativa, trots att besvären kvarstår, kan det vara aktuellt att testa sig för mykoplasma genitalium.

Testerna görs med urinprov eller penselprov från urinröret. Hos kvinnor med flytningar tar man ibland prov med en bomullspinne i slidan/livmoderhalsen. Provet skickas sedan in till ett laboratorium för undersökning. Provsvaret kommer ungefär efter en vecka.

Annons
Annons

Hur behandlas mykoplasma?

Får man rätt behandling är prognosen god. Det är dock inte lätt att påvisa bakterien och därför sätts behandling in ibland baserat endast på en misstanke om att man smittats med mykoplasma. Detta görs framför allt om man har ihållande besvär och om man inte hittar någon annan orsak.

Mykoplasma behandlas med antibiotika. Efter genomförd behandling bör man sedan göra en efterkontroll ungefär fyra till fem veckor efter behandlingen.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.