Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Män som lider av impotens har rätt till terapi

Många män som lider av impotens, som följd av prostatacanceroperation, upplever en minskad sexualitet. Något som kan resultera i prestationsångest och en försämrad självbild. Sexologen Helena Cewers menar att det är vårdpersonalens ansvar att erbjuda rätt stöd.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-02-29
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Män som lider av impotens har rätt till terapi
Annons

− Vi är sexuella hela livet oavsett erektionsförmåga. Då män med erektil dysfunktion har uppvisat en stark försämrad livskvalitet så fordrar det här ett mer akut samtal än andra situationer, säger Helena Cewers, sexolog och barnmorska vid IVF-kliniken CuraÖresund.

Hon syftar främst på impotens, erektil dysfunktion, orsakad av behandling mot prostatacancer då de visar sig så plötsligt.

− På måndagen funkar det och efter operationen på tisdagen kan man helt plötsligt inte få upp den. Läkarna måste sätta sig in i den situationen.

Annons
Annons

Majoriteten av de män som opereras för sin prostatacancer möts av en minskad sexuell förmåga. Trots att biverkningar som urinläckage och avföringsinkontinens kan förekomma orsakar erektionsproblemet mest lidande, bekräftar en nordisk studie publicerad i Lancet Oncology. Men genom information i tid, samtalsterapi och individuellt anpassad medicinering menar Helena Cewers att impotens är långt ifrån slutet på sexlivet. Det handlar snarare om en ny sexuell debut.

Att bli accepterad är första steget

Den livsförändring som impotens innebär är förstås en chock för många och det är inte ovanligt att den drabbade drar sig undan för sin partner.

− Många drar sig undan för att de inte tror på sig själva när de inte fungerar som vanligt. Men erektionssvårigheter handlar inte om att tappa sin sexualitet, säger Helena Cewers.

Faktum är att lusten hos män med potensproblem ofta är oförändrad.

Annons
Annons

− Det finns andra sätt att ha sex på men för att tro på sig själv måste man bli respekterad av sin partner men likaså av vårdpersonal. Urologen kan inte bara skriva ut medicin och sätta i handen på patienten.

I sitt jobb möter Helena Cewers dagligen män som lider av impotens vilka flera av dem besitter felaktig basinformation.

− Många tror att de ska läka ihop med tiden men så fungerar det ju inte. Däremot är det viktigt att så fort som möjligt efter operationen få igång sexlivet för annars finns risken att det aldrig kommer funka.

Potentmedel kan vara till nytta här rekommenderar hon. Det är den informationen hon anser att alla som ska genomgå en prostataoperation bör få. Likaså att alla blir erbjudna samtalsterapi.

Har inte med relationsstatus att göra

Oavsett civilstånd eller ålder menar Helena Cewers att potensproblem ska tas på alvar av vården.

− En del vårdpersonal sätter likhetstecken mellan sexualitet och samlag men sexualitet kräver ingen partner. Om patienten inte bryr sig är en annan sak men alla ska ges samma möjlighet.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Hon förklarar att missförståndet grundar sig i vårdpersonalens egen sexualitet vilket genererar i att egna värderingar spelar in.

− Och slutligen måste vi göra potentmedel till något som inte är skämmit. Det är en medicin som är toppen och vi har alla rätt till att få vara sensuella varelser till livet slut.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-07-11 16:35 (5 år sen)

    Hej jag har problem att hålla mitt stånd går knappt att ha sex nåmer


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons