Bättre vård för reumatiker

På Danderyds sjukhus utbildas sjuksköterskor för att kunna ta så kallad ledstatus på patienter med inflammatorisk ledsjukdom – något som bara läkare gjort tidigare.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-10-11
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

En av initiativtagarna, professor Karina Piehl Aulin, överläkare och medicinskt ledningsansvarig på Reumatologkliniken menar att vinsten för patienterna är tätare kontroiller och uppföljning.

– Vi siktar på en gång i kvartalet i stället för som nu, ca två gånger om året, säger hon i ett pressmeddelande.

De utbildade sjuksköterskorna ska tillsammans med en reumatolog genomföra minst 50 patienters ledstatus, innan de kan göra det på egen hand.

Annons
Annons

Om reumatism

I Sverige finns en miljon personer med reumatisk sjukdom. Det finns runt 80 olika diagnoser och ungefär 120 olika sjukdomstillstånd i rörelseorganen. Allra vanligast är artros, fibromyalgi, ledgångsreumatism. Även ankyloserande spondylit, AS, som är en inflammatorisk ryggsjukdom är relativt vanlig.

Källa: Reumatikerförbundet

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons