Orsaker till reumatiska sjukdomar
Det är således ett många skilda organ som kan drabbas av reumatiska sjukdomar. Till några av dessa sjukdomar har man klarlagt orsaken, exempelvis vet vi att den fästingöverförda bakterien borrelia kan ge ledsvullnad och i många fall botas med antibiotika. En relativt ovanlig kärlinflammationssjukdom, polyarteritis nodosa orsakas ibland av hepatitvirus. Vi vet även att många bakteriella tarminfektioner kan följas av ledsvullnad, så kallade reaktiva artriter.
Börja minska din höft- och knäsmärta idag!
Med appen Joint Academy får din artrosbehandling plats i fickan. Övningarna anpassas till dig av din personliga fysioterapeut och minskar din smärta. Kostnadsfritt med frikort, annars tillkommer patientavgift.
Ledgångsreumatism och reumatoid artrit (RA)
När det gäller ledgångsreumatism eller reumatoid artrit (RA) har inte orsaken kunnat klarläggas. Denna sjukdom förekommer oftare i vissa släkter, man har påvisat att det finns en ärftlig komponent, och nyligen har man kunnat visa att rökning kan öka risken att insjukna med över tio gånger om man har detta ärftliga anlag.
Sjukdomen har kallats autoimmun, det vill säga en sjukdom där immunförsvaret reagerar mot egen vävnad. Det är dock inte slutgiltigt bevisat att sjukdomen är autoimmun och man har inte kunnat visa vad kroppen reagerar mot. Experimentella undersökningar har visat att innehåll i ledbrosk som tillförs i underhuden kan starta en reaktion med ledsvullnad hos försöksdjur som på många sätt liknar reumatoid artrit och dessa försöksdjur har medfört ökat förståelse för RA och bidragit i utveckling av de nya biologiska läkemedlen mot ledgångsreumatism. Det finns dock skillnader mellan dessa experimentella sjukdomar och ledgångsreumatism, så alla resultat är inte direkt översättbara, och hur ledgångsreumatism uppstår är ännu oklart.
-
QUIZ: Sant eller falskt om reumatoid artrit (RA)
Reumatoid artrit (RA), eller ledgångsreumatism som det också kallas, är en inflammatorisk ledsjukdom som ofta börjar i händer och fötter. Hur bra koll har du på sjukdomen? Testa dina kunskaper i vårt quiz!
-
Många med ledsmärtor tar opiatläkemedel
Personer med ledsjukdomen psoriasisartrit får vänta mycket länge, i genomsnitt 3,5 år, på att få sin diagnos. Samtidigt är användningen av smärtstillande opiatläkemedel oroväckande hög hos personer med psoriasis och ledsmärtor utan diagnos. Det visar en omfattande patie...
1 Kommentarer -
Stina har psoriasisartrit: ”Det kan inte behöva vara så här”
Vården måste bli snabbare på att upptäcka sjukdomen psoriasisartrit (PsA), och samarbetet mellan olika vårdplatser måste bli bättre. Det tycker i alla fall PsA-patienten Stina Morian, som är medlem i Reumatikerförbundet.
2 Kommentarer -
Nyttiga tips till dig med psoriasisartrit
Barbro, Susanne och Stickan har alla psoriasisartrit. Här berättar de om vad som har hjälp dem vid smärta och obehaget, och delar även med sig av knep som kan underlätta vardagen.
1 Kommentarer -
Fysisk aktivitet livsviktig bland PsA-sjuka
Psoriasisartrit (PsA) är en ledinflammation som drabbar nästan 30 procent av alla med psoriasis. När det handlar om behandling och egenvård kan fysisk aktivitet ses som bland de viktigaste. Och fördelarna med träning är många.
-
Om HarduPsoriasisartrit?
I snitt tar det tre och ett halvt år för PsA-patienter att få en diagnos, en väntan som innebär att sjukdomen förvärras. Det visar upplysningskampanjen Hardupsoriasisartrit.se som är den hittills mest omfattande undersökningen i sitt slag i Sverige.
-
Inflammatorisk ryggsjukdom och AS
Långvarig ryggsmärta är ett vanligt besvär, som sällan beror på någon sjukdom. Ofta hittar man ingen direkt orsak till smärtan, och ofta går den över av sig själv efter ett tag. Ibland kan dock smärtan bero på orsaker som bör behandlas.
-
Vården vänder ryggen mot patienter med ryggont
Många svenskar lider av ryggont i år efter år utan att få rätt diagnos och behandling. Resultat från Netdoktors upplysningskampanj om den inflammatoriska ryggsjukdomen, AS, visade att många personer med ryggont får vänta i över tio år på att få diagnos.
3 Kommentarer