Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Orsaker till reumatiska sjukdomar

Annons

Det är således ett många skilda organ som kan drabbas av reumatiska sjukdomar. Till några av dessa sjukdomar har man klarlagt orsaken, exempelvis vet vi att den fästingöverförda bakterien borrelia kan ge ledsvullnad och i många fall botas med antibiotika. En relativt ovanlig kärlinflammationssjukdom, polyarteritis nodosa orsakas ibland av hepatitvirus. Vi vet även att många bakteriella tarminfektioner kan följas av ledsvullnad, så kallade reaktiva artriter.

Ledgångsreumatism och reumatoid artrit (RA)

När det gäller ledgångsreumatism eller reumatoid artrit (RA) har inte orsaken kunnat klarläggas. Denna sjukdom förekommer oftare i vissa släkter, man har påvisat att det finns en ärftlig komponent, och nyligen har man kunnat visa att rökning kan öka risken att insjukna med över tio gånger om man har detta ärftliga anlag.

Sjukdomen har kallats autoimmun, det vill säga en sjukdom där immunförsvaret reagerar mot egen vävnad. Det är dock inte slutgiltigt bevisat att sjukdomen är autoimmun och man har inte kunnat visa vad kroppen reagerar mot. Experimentella undersökningar har visat att innehåll i ledbrosk som tillförs i underhuden kan starta en reaktion med ledsvullnad hos försöksdjur som på många sätt liknar reumatoid artrit och dessa försöksdjur har medfört ökat förståelse för RA och bidragit i utveckling av de nya biologiska läkemedlen mot ledgångsreumatism. Det finns dock skillnader mellan dessa experimentella sjukdomar och ledgångsreumatism, så alla resultat är inte direkt översättbara, och hur ledgångsreumatism uppstår är ännu oklart.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.