Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Friska leder


Uppdaterad den: 2008-10-02

Annons

Ledbrosket utgör ledernas glidytor. Broskytorna är släta och glänsande och ger en ytterst låg friktion vid rörelse av lederna. Brosket är både hållfast och elastiskt för att tjäna som en fjädrande buffert när leden belastas. Brosket har inga nerver. Skador på brosket ger därför i sig inte upphov till smärta, utan smärtan uppkommer i andra strukturer i och kring leden.

Brosket är en levande vävnad som genomgår en ständig nedbrytning och återbildning. Denna omsättning av brosket regleras av broskets egna celler. Vid det normala åldrandet blir broskcellerna färre och broskomsättningen ”ställs på sparlåga”. Ledbrosket förtunnas men det försvinner aldrig helt. Det underliggande benet förändras inte.

Ledbrosket innehåller inga blodkärl utan är beroende av ett utbyte med den omgivande ledvätskan för näringsutbyte och syretillförsel. Genom att brosket normalt trycks ihop "som en svamp" vid belastning pressas slaggämnen ut i ledvätskan. När trycket lättar sugs näringsämnen upp igen. Därför är en rimlig belastning, vid till exempel motion, nyttig och viktig för ledbrosket.

Texten är publicerad i samarbete med Reumatikerförbundet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.