Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Fråga: SNÄLLA! HJÄLP! Jag är 21 år och har problem med svullna och värkande leder...

Jag är en kvinna som är 21 år. Jag väger 59 kg och är ca 1.65 cm lång. Jag har tidigare skrivit till er men inte fått något svar så jag hoppas nu innerligt att jag får det denna gång. Jag behöver hjälp med mina besvär, jag skulle vilja veta vad det kan vara. Det hela började i den yngre åldern med knäproblem och sa att det var "schlatter". År -98 fick jag ryggbesvär men inget som undersöktes. för ca 4 år sedan började jag få allt ondare i ländryggen, trots att jag inte råkat ut för någon olycka osv. Sedan började jag få "krampor" som kom oväntat och plötsligt. Det kändes som det kom från höftpartiet samt ryggslutet. Jag lades in på ortopeden men där fann dom inget mer än en buktande kota och ischias värk. Efter detta blev allt värre o mer utbrett trots att jag fick gå på sjukgymnastik regelbundet. varken varma bad, styrketräning, massage eller akupunktur "botade". Sjukgymnaster har påpekat att mitt vänstra ben är något kortare än det högra. Jag har ständig värk i höfter, ryggslut, fingrar, mellan tumme och pekfinger, armbågar, nacke, handleder osv. På morgonen är jag stel och ibland tar det tom upp till en 1 timme innan det känns okej. Vid väderomslag får jag extremt ont, främst då det blir blåst och kyla. Svullnade leder har förekommit och jag har behandlats med flera olika inflammationspreparat. Tyvärr har inget hjälpt. nu på senare tid har jag fått kortisonsprutor, vilket har hjälpt mig och underlättat min vardag, men ändå finns värken kvar. Genom blodprover fick jag veta att jag är "RA-positiv" men sedan har de andra reumatiska proven visat negativt. Läkarna som jag har träffat säger att jag har nån reumatisk sjukdom i ryggen? Sänkan var normal sa dom men jag hade en svag inflammation i kroppen (enligt prover.) Jag har tidigare haft väldigt lågt immunförsvar samt vitamin och blodbrist. Detta är nu bättre. Jag har även röntgat höfterna men inga symtom på inflammation eller liknande syntes, men kan inte det bero på att jag innan fick kortison? Reumatism finns i min familj, från mammas och pappas sida. Jag har sökt hjälp på reumatologen men de nekar för dom säger att jag inte är ett fall för dom. P.g.a. av all värk är jag ständigt trött och ibland kan till och med en soppåse vara för tung för att bära. Längre gångsträckor är omöjliga då det bränns och svider i höft partierna. snälla, hjälp mig! vad kan detta vara? är det symtom på någon reumatisk sjukdom? OTROLIGT tacksam vid svar!! mvh- orolig

Svar:

Ledvärk är vanligt förekommande hos många människor liksom RA- positivitet och ju äldre man blir desto vanligare blir det. Du är nu ung, 21 år gammal och du skriver att du har haft svullna leder samt att du fått kortison med viss lindring och kortison brukar hjälpa mot inflammation i leder och inte mot ledvärk utan inflammation.

Du beskriver dessutom ryggsymtom som kanske är kopplade till din buktande disk, det kanske inte är samma orsak till ledvärken och ryggvärken. Det finns visserligen ryggreumatism som går med smärtor och svullnad från perifera leder men den åkomman brukar inte gå med "RA-provet". Ryggreumatism (Pelvospondylit / Bechterew ) tar ofta lång tid att säkert diagnostisera och många gånger kan det dröja upp till 10-15 år innan man är säker på diagnosen.

Din doktor har prövat olika behandlingar och han försöker hjälpa dig vilket är lovvärt, även om diagnosen är oklar skall man försöka lindra symtomen. Jag tycker nu att din doktor som inlett behandling med kortison skall kontakta reumatologen för en ny diskussion och bedömning av dina symtom. Kortison är en mycket bra medicin men den skall användas med respekt i så låg dos som möjligt och man bör försöka ha en klar diagnos innan man behandlar med kortison.

Läs mer om ledgångsreumatism »

Med vänlig hälsning Esbjörn Larsson, Reumatolog.


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Primär Sjögrens syndrom

2019-10-11 | 09:09

av Ulla Lindqvist

Reumatism fast inte prover visar något

2019-10-11 | 11:19

av Ulla Lindqvist

Pso+artrit

2019-10-11 | 11:27

av Ulla Lindqvist

Crohns samband med reumatism

2019-10-11 | 11:56

av Ulla Lindqvist

Fötter

2019-10-11 | 11:57

av Ulla Lindqvist

Hormoner och reumatism

2019-10-11 | 12:39

av Ulla Lindqvist

Artros eller psoriasisartrit?

2019-10-11 | 11:08

av Ulla Lindqvist

Rätt diagnos?

2019-10-11 | 12:10

av Ulla Lindqvist

Polymyalgia reumatica

2019-10-11 | 12:32

av Ulla Lindqvist

Influensavaccin eller inte?

2019-10-9 | 15:46

av Ulla Lindqvist

Trötthet - fatigue, hur hanterar jag den?

2019-10-9 | 07:34

av Ulla Lindqvist

Ärftligt

2019-10-9 | 00:20

av Ulla Lindqvist

Muskelreumatism kontra kronisk muskelinflammation

2019-10-8 | 17:43

av Ulla Lindqvist

Sjögrens syndrom

2019-10-8 | 18:15

av Ulla Lindqvist

Biverkningar Enbrel

2019-10-7 | 14:53

av Ulla Lindqvist


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons