Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bra mat vid reumatism

Många patienter med reumatiska sjukdomar upplever en stark koppling mellan livsstil och symtom. Detta gäller i synnerhet maten och våra kostvanor.


Uppdaterad den: 2010-10-03

Annons

Många patienter med reumatiska sjukdomar upplever en stark koppling mellan livsstil och symtom. Detta gäller i synnerhet maten och våra kostvanor. Det finns dock inte särskilt många systematiska vetenskapliga studier på hur olika sorters kost faktiskt påverkar reumatiska sjukdomar.Ett skäl till detta kan vara att sådana studier är komplicerade och dyra att genomföra. Att studier är svåra att genomföra innebär dock inte att man ska avfärda effekten av matvanor på ledsjukdomar.

Mat och fasta

Rent allmänt ökar vårt välbefinnande och vi mår bättre om vi äter regelbundet och varierat. Mycket frukt, grönsaker och annan fiberrik mat (som till exempel fullkornsbröd) innehåller tillräckligt med näringsämnen, vitaminer och mineraler, och hjälper även till att hålla nere vikten. Det senare är i sig gynnsamt för lederna, som belastas mindre. Det är känt att fasta i hög grad kan minska ledbesvären, och vissa patienter genomför därför fastekurer. Man ska dock komma ihåg att besvären återkommer när man återgår till vanlig kost. Det fungerar dessutom bara att fasta i korta perioder med långa mellanrum. Att fasta för ofta innebär annars innebär svåra påfrestingar, energi och näringsmässigt , för kroppen.

Annons
Annons

Vegankost

En relativt ny svensk studie visar att vegankost påverkar lederna gynnsamt vid reumatoid artrit. En sådan kost kan dock vara svår att fortsätta med i ett längre perspektiv, dessutom finns det risk att man inte får i sig tillräckligt med balanserad näring om man inte är van vid denna kost.

Vid vegankost är det mycket viktigt att ersätta kött/fisk/ägg/ och mjölkprodukter med vegetariskt protein såsom baljväxter (till exemel röda linser, sojabönor, kikärtor, kidneybönor) eller sojaprodukter. Det är också viktigt att tänka på kalciumintaget, eftersom man vid vegankost utesluter kalciumrika mjölkprodukter. Kalcium går att få i sig även från växtriket genom att äta mycket fullkornsprodukter, mörkgröna bladgrönsaker, nötter och frön och ersättningsdryck som till exempel sojamjölk eller havremjölk som är berikad med kalcium.

Observera att du många veganer behöver äta vitamin B12 som kostillskott, eftersom vitamin B12 endast finns i animaliska produkter som utesluts vid vegankost.

Vegankost kan vara svår att fortsätta med i ett längre perspektiv, det gäller att du är tillräckligt motiverad och informerad. Det kan också vara svårt att äta veganmat i sociala sammanhang.&nbsp

Prata gärna med en dietist för att få tillräcklig kunskap för att sedan kunna sätta ihop och variera måltider på egen hand. Annars finns det risk för att du inte äter tillräckligt näringsbalanserad mat.

Atkins, stenålderskost och andra modedieter

I massmedia diskuteras flitigt olika modedieter, som hävdas kunna leda till viktminskning och allehanda övriga gynnsamma effekter: Atkinsdiet och stenålderskost är ett par exempel. Det är ännu oklart hur gynnsam effekt dessa olika sorters kost har på sikt när det gäller viktminskning, risk för diabetes etc. och många har till och med bevisats ha motsatt effekt och ger i långtidsperspektiv viktuppgång. Atkinsdieten innehåller mycket protein och mättat fett som i sin tur kan ge njurproblem och i förlängningen hjärt-kärlsjkukdom. Modedieter fungerar alltså mycket sällan i det långa loppet.&nbsp

Annons
Annons

Omega 3

Däremot finns det stort vetenskapligt stöd för att omega-3-fettsyror, som finns bland annat i fet fisk (t ex lax och makrill) har god effekt på ledsjukdom. Omega 3 finns även i rapsolja, avokado och nötter. Om du inte äter fet fisk minst två gånger i veckan kan det vara aktuellt att ta omega 3 som tillskott, i kapselform eller liknande.

Omega 6

Rött kött innehåller ofta omega-6-fettsyror, som snarare påverkar inflammatoriska faktorer negativt. Griskött innehåller även arakidonsyra som kan ha en negativ påverkan vid reumatism.

Gikt är ett exempel på en reumatisk sjukdom där kost, åtminstone förr i tiden, var en hörnsten i behandlingen. Numera är det inte fallet i lika hög grad, men sannolikt ökar både alkohol och inälvsmat (samt eventuellt rött kött) risken för gikt.

Kostomläggning kan ha effekt

Sammantaget talar mycket för att bra matvanor kan ha en god effekt på ledbesvär, även om det behövs mer forskning för att klarlägga sambanden mera fullständigt.&nbsp

Det finns anledning att rekommendera en balanserad kost, med rikligt med fiberrik mat som frukt och grönsaker, i kombination med mindre fett av bra fettkvalitet (med mycket omega 3)noch något mindre rött kött/griskött.&nbsp

Bra mat tillsammans med mer motion kan även&nbsp minska risken för hjärt-kärlsjukdom, som annars är ökad vid många reumatiska sjukdomar.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.