Nyhet | Reumatism

Ny metod förenklar behandling vid flera sjukdomar

En ny testmetod kan mäta nivåer av läkemedlet hydroxiklorokin hos patienter med den reumatiska sjukdomen SLE. Något som tidigare har varit en utmaning då läkemedelsdoseringen måste anpassas för varje patient för att undvika biverkningar. Analysmetoden har även visat sig vara användbar för andra områden inom sjukvården, som vid nya coronaviruset.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-06-01
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Läkemedel med den aktiva substansen hydroxiklorokin användes ursprungligen för att behandla malaria. Men på senare tid har läkemedlet även visat sig vara framgångsrikt vid systemisk lupus erythematosus (SLE), då det ger en skyddande effekt mot sjukdomens skov. Även patienter med reumatoid artrit (RA) har haft nytta av behandlingen.

Dock måste läkemedelsdosen individanpassas för att undvika biverkningar, vilket har varit en utmaning inom sjukvården.

Behandla patienter med covid-19

Den nya analysmetoden, som är framtagen av forskare vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset, gör det möjligt att enkelt kunna mäta nivåerna av substansen i blodet.

Annons
Annons

Metoden är baserad på så kallad högupplöst masspektrometri och används sedan december 2019 på Uppsalasjukhuset.

Nu testas hydroxiklorokin enligt den nya metoden även vid behandling av covid-19.

    Källor

  • Akademiska sjukhuset - https://via.tt.se/pressmeddelande/ny-testmetod-kan-ge-sakrare-dosering-av-hydroxiklorokin?publisherId=3235843&releaseId=3277738

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu