Nyhet | Reumatism

Flera riskgener för Sjögrens syndrom identifierade

Sjögrens Syndrom är en autoimmun sjukdom där immunförsvaret angriper kroppens egna vävnader. För första gången har genetiska faktorer som ökar risken för sjukdomen undersökts i analyser av hela arvsmassan.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2013-10-07
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Forskare från Karolinska Institutet har deltagit i den internationella studien där forskare hittat sjuk genvarianter som ökar risken för Sjögrens syndrom. Dessutom hittades ytterligare 29 regioner i DNA som misstänks vara riskvarianter, men där sambandet med sjukdomen inte var lika starkt. De flesta av de identifierade generna är på olika sätt viktiga för immunförsvarets funktion.

– Resultaten visar på vikten av gener involverade i både medfödd och förvärvad immunitet vid Sjögrens syndrom. Flera av de nu identifierade generna, eller proteinerna som de kodar för, är tänkbara kandidater för utveckling av behandling, säger Marie Wahren-Herlenius, professor vidKarolinska Institutet och en av forskarna bakom studien.

Nio av tio patienter är kvinnor, men varför sjukdomen drabbar det ena könet är inte helt klarlagt.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons