Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Reumatism

Näring och Sjögrens syndrom


Publicerad den: 2013-01-28

Annons

Betydelsen av rätt näring har fått ökad uppmärksamhet under det senaste decenniet. På grund av de medicinska komplikationerna med Sjögrens syndrom är det extra viktigt för dessa patienter att vara uppmärksam på sambandet mellan kost och symtom på detta kroniska tillstånd.

Sjögrens syndrom har flera negativa effekter när det gäller näring:

  • Nedsatt förmåga att äta torr mat som en följd av avsaknad av saliv.
  • Ökad förekomst av karies och tidig förlust av tänder, vilket minskar förmågan att tugga och äta.
  • Rubbad upptagning av näringsämnen, vilket ökar behovet av vissa typer av näring.
  • Ett behov av ökat näringsintag efter muninfektioner, vilket är ett vanligt problem bland personer med Sjögrens syndrom.

Eftersom Sjögrens syndrom är en autoimmun sjukdom bör alla med denna sjukdom vara medvetna om vad de äter för att hålla immunsystemet friskt.

Begränsad forskningsbaserad kunskap

Det finns i dag inte så mycket forskning om kostens betydelse vid Sjögrens syndrom. De råd som ges bygger i stort sett på erfarenhetsbaserad kunskap och uppfattningar om vad som är rätt och bra kost.

Annons
Annons

Immunsystemet och kosten

Immunsystemet är kroppens försvar mot främmande intrång från bakterier, virus och allergier. Hos personer med autoimmuna sjukdomar kan dock immunsystemet fungera sämre. Intag av stora mängder av vissa näringsämnen leder inte till en förbättring av immunsystemet. Däremot anser många experter att ett utmärkt sätt att hålla immunsystemet så friskt som möjligt är att ha ett generellt bra näringsintag.

Du bör därför ha en fullvärdig kost som innehåller alla viktiga näringsämnen. Det innebär i första hand mycket fullkorn, frukt, grönsaker, proteinrik mat och mjölkprodukter.

Ett gott råd: Bara för att något är hälsosamt innebär det inte att lite mer är bättre. Du kan lockas att fylla på med vitaminer för att stärka immunsystemet, men överdoser av sådana ämnen kan faktiskt få motsatt effekt och istället hämma immunsystemet. Håll dig därför till de rekommenderade doserna och satsa på en hälsosam kost hellre än på ett tillskott av näringsämnen.

Ingen saliv

De flesta tänker inte på det, men saliv är nödvändigt för att kunna äta. För personer med Sjögrens syndrom kan brist på saliv göra det svårt eller omöjligt att äta på normalt vis. Här är några råd för hur du kan kompensera för brist på saliv:

  • Håll munnen fuktig genom att regelbundet dricka sockerfria vätskor, framför allt vatten.
  • Ät vätskerik mat, framför allt soppor, stuvningar, kött med buljong eller sås. Andra lämpliga maträtter är äggkräm, pasta och ost, krämiga kokta sädesslag – koka dem gärna med mjölk för att öka proteininnehållet.
  • Personer med torr mun utvecklar ofta sår eller infektioner i munnen och starka kryddor som peppar, chili, muskot och kryddnejlika kan vara irriterande.
  • Undvik apelsinjuice och grapefruktjuice när du har sår i munnen eller din mun alltid är så torr att du konstant besväras av det.
  • Doppa torr mat som kakor och kex i mjölk, kaffe eller te för att göra det lättare att tugga och svälja dem.
Annons
Annons

Nedsatt upptagning av näring

Sjukdomsförändringar på tjocktarm och tunntarm, orsakat av Sjögrens syndrom, kan leda till nedsatt näringsupptag (malabsorption). Även om sådana sjukdomsförändringar inte leder till nedsatt upptagning av näring kan det faktum att man äter dåligt, eller för lite av vissa näringsämnen leda till nedsatt upptag. Oberoende av orsak blir tarmens upptagningsförmåga, när det inträffar så försvagas näringsupptagningen och värdefulla näringsämnen passerar matsmältningskanalen utan att tas upp i kroppen. Dessutom kan många uppleva att de tar upp för lite kalorier, vilket gör att de går ned i vikt. För att motverka nedsatt upptagning av näringsämnen bör du:

  • Undvik att äta tomma kalorier, ät hellre näringsrik mat. Istället för att äta en glass med förhållandevis lågt näringsinnehåll kan du hellre prova yoghurt med färsk, skuren frukt, till exempel banan. Använd brunt ris istället för vitt ris. Om du lagar potatismos kan du tillsätta lite keso eller en färskost med lågt fettinnehåll.
  • Fråga din läkare om det finns vissa typer av mat du bör undvika. Framför allt om du har allvarligt nedsatt näringsupptag i tarmen kan du tillfälligt förlora förmågan att smälta socker i mjölk och mjölkprodukter, en övergående laktosintolerans. Det kan förvärra ditt tillstånd. Om det inträffar kan det vara nödvändigt att minska eller upphöra med intaget av mjölk under en period.

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.