Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: Hur hanterar jag min mammas sjukdom

Jag skulle behöva få råd angående min mors sjukdom som är ALS 

Det är så fruktansvärt jobbigt att vet vad kan ja göra, hur ska ja bete mig m.m.

Svar:

Hej!
Var tråkigt att höra att din mamma är sjuk. ALS är en fruktansvärd sjukdom, och det måste vara extremt svårt att hantera.
Jag har ingen aning om hur det måste vara för dig, och har full respekt för din och din mammas situation.

Ska försöka säga något generellt om hur man kan hantera svåra situationer, hoppas du kan hitta något här att använda.

Många som har haft sjuka anhöriga berättar att det att prata om fakta, dvs sjukdomen, utvecklingen, döden, ångesten osv, gör det enklare att hantera vardagen. Det betyder inte att det svåra försvinner, eller att ångesten inte är ständigt närvarande. Men man slipper tolka varandra och vara osäker på vilka tankar som rör sig hos den sjuka och anhöriga. Om det är svårt för dig att prata med mamma om hennes situation och sjukdom, kanske du kan prata med hennes läkare? Du behöver vara informerat om allt, så att du har så mycket fakta att förhålla dig till som möjligt. Sen kan du tänka på detta som en process, där du och mamma sakta närmer er det svåra temat - genom att prata mer och mer om personliga, privata tankar om det oerhörda.

När man går genom en svår period i livet, är det viktigt att man ger sig själv tillåtelse att dels inte vara så duktig att hantera saker, och dels lite ledigt från det intensiva det är att ha en svårt sjuk mamma. Hoppas du kan vara på jobb eller skola (vet inte hur gammal du är), vara med kompisar, skratta åt roliga saker, festa, göra det som dina jämnåriga gör. Om du har barn, vara med dom utan att ångesten är med. Göra saker som kräver uppmärksamhet i stunden, som idrotta, spela spel, diskutera aktuella frågor med någon, vara i naturen och titta nyfiket och ordentligt på hur det ser ut runt dig.

Ett beteende som forskning visar är verksamt för att känna sig bättre i svåra livssituationer är att vara tacksam. Tacksam som verb - vilket vill säga att man måste göra något med sin tacksamhet. Det är svårt att vara tacksam när ens mamma är allvarligt sjuk, men jag vet att du har mycket att vara tacksam för: att du har henne, att du har dina övriga anhöriga, vänner, dina förmågor, händelser under dagen osv. Många tycker det är bra att skriva ned minst tre grejer varje dag man är tacksam för, vilket gör att listan blir rätt lång efter ett tag. Det ökar upplevelsen av att livet är rikt, trots det svåra.

Hoppas verkligen att mitt lilla bidrag här kan göra att du får verktyg att hantera detta enormt svåra.

Lycka till!
Med vänliga hälsningar

/Anne


Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »