KBT över nätet effektivt vid depression

Enligt en stor klinisk studie från Karolinska Institutet har kognitiv beteendeterapi (KBT) som ges via internet har god effekt vid depression.

Publicerad den: 2014-01-15
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons

Den nya kliniska studien har följt drygt 1 200 patienter som genomgått internet-KBT för depression. Forskarna fann att behandlingen minskade både depressiva symtom och sömnbesvär.

Den aktuella studien är en av världens första som har genomförts i ett reguljärt vårdsammanhang och behandlingseffekten var jämförbar med resultat i tidigare publicerade randomiserade prövningar.

– De största fördelarna med internetbehandlingen är att varje enskild psykolog kan behandla fler människor på samma tid och att den som går i behandling inte är bunden till möten utan kan arbeta med behandlingen i sin egen takt, säger Erik Hedman, vid institutionen för klinisk neurovetenskap, försteförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Ungefär en sjättedel av befolkningen drabbas någon gång under livet av depression. Sjukdomen orsakar stort lidande och är kopplad till en försämrad livskvalitet, sömnsvårigheter och ökad risk för självmordsbenägenhet.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Veronica 2014-03-15 18:54 (6 år sen)

  Vart vänder man sig om man är intresserad av KBT via nätet? Bor i Värmland.

 • Avatar magda 2014-08-27 23:55 (5 år sen)

  Mycket intressant....men depression är inte en psykologisk sjukdom och därför är behandling hos psykolog helt meningslös.

 • valtranad
  Ingela 2015-05-19 14:16 (5 år sen)

  Jag har efterfrågat nätbaserad behandling (KBT) hos min vårdgivare (HÄTÖ som håller till i bl.a. Tierp) men dom menar att det inte finns någon sån att tillgå...???
  Själva kan dom inte erbjuda KBT för det finns inte personal... Ska jag få det måste jag åka ca 12 mil, och det har jag varken ork eller råd med.
  Om någon vet mer om hur man kan få kontakt med någon instans som ger detta vore det bra om det publicerades här.

 • Avatar irene wallin 2018-01-27 14:22 (24 månader sen)

  hur kan jag få kbt genom internet. jag har långvarig depression sedan flera år.
  16 olika läkare, mediciner......, privat och på hc, samt pryk.mott.
  HJÄLP MIG


Annons
Annons
Annons