Kan finnas koppling mellan antidepressiva läkemedel och våld

Forskare vid Karolinska Institutet och universitetet i Oxford har hittat ett svagt samband mellan SSRI-användning och våldsbrott bland unga.

erika-sjoo
Publicerad den: 2015-09-18
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

I slutet av 1900-talet introducerades de selektiva serotoninåterupptagshämmarna, SSRI, som kommit att bli en av de största läkemedelsgrupperna i Sverige. Forskare har länge diskuterat nytta och biverkningar med de antidepressiva läkemedlen och har nu kommit fram till att det kan finnas ett svagt samband mellan SSRI-användning och våldsbrott bland unga mellan 15 och 24 år.

– Det är en modest, det vill säga liten ökning, men det är en ökad risk. Samtidigt är det här bara en studie så vi ska inte dra för långtgående slutsatser säger Clara Hellner Gumpert, verksamhetschef vid Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska institutet till Läkemedelsvärlden.

Annons
Annons

Risk för felkällor

I studien, som publicerats i Plos Medicine, deltog cirka 850 000 personer som alla använt SSRI-preparat mellan åren 2006 och 2009. Av dem var tio procent unga personer mellan 15 och 24 år. Genom att länka samman nationella register som läkemedels-, vård och brottsregister har forskarna kommit fram till ett resultat som visar att det kan finans ett samband mellan SSTI-användning och våldsbrott bland unga.

På Karolinska Institutet är man väl medveten om risken för felkällor.

– Vi jämför individen när hen förskrivits respektive inte förskrivits medicinen. Vi vet ju inte om varje patient verkligen tagit den föreskrivna dosen precis så som det var tänkt. Men det handlar om väldigt många individer så det är viktigt att ta resultaten på allvar och försöka upprepa dem i nya studier, säger Clara Hellner Gumpert till Läkemedelsvärlden.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons