För få erbjuds alternativ behandling vid depression

För få erbjuds alternativ behandling vid depression

Alla vuxna med lindrig till medelsvår depression ska få möjlighet till behandling med Interpersonell Psykoterapi, enligt Socialstyrelsens riktlinjer. Ändå är det bara en procent av patienterna inom psykiatrin som blir erbjudna denna behandlingsform.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-08-24
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Cirka 80 procent av all psykologisk behandling i Sverige beräknas vara Kognitiv Beteendeterapi, KBT, visar en utvärdering som Socialstyrelsen gjorde 2019.

Behandling med Interpersonell Psykoterapi, IPT, har visat sig vara likvärdig KBT hos personer med depression och ska erbjudas till alla dessa patienter. Men i praktiken är det bara omkring en procent av patienterna som erbjuds IPT. Det rapporterar Vetenskapsradion.

– Det här innebär att många patienter inte får den behandling som skulle kunna hjälpa dem och som de egentligen har rätt till. Det finns både forskning och erfarenhet som visar att olika människor reagerar olika på olika varianter av psykoterapi, säger Peter Ankarberg, psykoterapeut och tidigare verksamhetschef för Capio psykiatri i Östergötland, till Vetenskapsradion.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7538052

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu