Få läkemedel till illegala marknaden

Endast en liten del av läkemedlen som nyttjas i vårdens behandlingsprogram läcker till den illegala marknaden. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen.

Publicerad den: 2015-03-30
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

I rapporten har man analyserat information om läkemedelsförpackningar som polisen har beslagtagit under ett års tid. Det var möjligt att spåra mer än hälften av förpackningarna, varav 80 procent ursprungligen hade sålts till Frankrike.

– Omkring tio procent av läkemedlen hade sålts till Sverige, vilket tyder på att läckaget från vårdens behandlingsprogram är mycket begränsat, säger Daniel Svensson som är utredare på Socialstyrelsen.

Rapporten pekar dock på att det finns stora skillnader inom svensk missbruksvård, både gällande inskrivningar, innehållet på vården samt hur utredningarna går till. Socialstyrelsen kommer därför att utveckla ett kunskapsstöd för verksamheterna.

Annons
Annons

Rapporten är ett samarbete mellan Socialstyrelsen och Nationellt forensiskt centrum, NFC.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons