Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Depression utbrett på ålderns höst

Annons

Omkring sju av tio män över 85 år ser sin tillvaro som meningsfull, medan motsvarande siffra bland kvinnor i samma ålder är tre av tio.&nbspDet visar siffror som tagits fram i forskningsprojektet Umeå 85 plus, skriver Dagens Nyheter. Forskarna bakom studien har inte kunnat hitta någon förklaring till varför det är så pass stor skillnad mellan könen, men en tänkbar teori är att kvinnor lever mer i nuet.

– De finner mening i den dagliga aktiviteten, som att brodera, påta i jorden eller ringa barnbarnen. Det gör att kroppsliga funktionsnedsättningar utgör ett hinder för dem och tar ned känslan av meningsfullhet, säger Pia Hedberg, doktorand vid institutionen för omvårdnad vid Umeå universitet, som ligger bakom studien, till Dagens Nyheter.

Män har rent generellt en större tendens att blicka tillbaka och lever i det som varit, berättar Pia Hedberg.

– De berättar mycket om hur det var när de var yngre. Hur mycket de arbetat, hur duktiga de var.

Studiedeltagarna följdes under en femårsperiod, och under åldrandets process började siffrorna jämna ut sig mellan könen. 27 procent av kvinnorna och 26 procent av männen klassades som deprimerade. Vad detta beror på finns det dock inget svar på ännu.
Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.