Depression bakom funktionsnedsättning

Forskare i Australien har kommit fram till att depression, efter ryggont, är den sjukdom i världen som kostar samhället mest i form av funktionsnedsättning.

Publicerad den: 2013-11-06
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons
Annons
Annons

Forskarna har sammanställt statistik för något som kallas för ”funktionsjusterade levnadsår” som är ett slags mätverktyg med vars hjälp både fysiska och mentala sjukdomars påverkan på människor kan jämföras.

Även om depression, jämfört med stora folksjukdomar som malaria och HIV, inte leder till många dödsfall, så kan det föra med sig många år av funktionsnedsättning. Forskarna anser därför att depressionssjukdomar borde vara en global prioritet för hälsovården.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-01-3 23:33 (3 år sen)

  Jag har haft olika "smärtor" i 30 år ca. Ryggen som opererades efter 9 år då en läkare på smärtkliniken hittade det många andra läkare inte hittat. Gallan som jag fick gå med i flera år tills jag ringde öl på kirurgen då hade jag plötsligt en op tid om 14 dagar. Knä op proteser i båda knäna. Smärtan bara annorlunda. Flera smärtstillande har förbjudits som har haft effekt på mig. Dexofen t. ex nu har jag att välja på Norspan plåster eller Tramadol. Hjälper något men det kan inte vara meningen att man ska leva med ständig smärta. Anti depressiva slutade jag med och upptäckte att jag tagit dem i onödan. Nu har v axel sagt upp sig. Jag orkar inte försöka att få en läkartid då det är en så lång väntetid. För få läkare som ska ta hand om alla nyanlända i första hand om man inte kommer in akut med typ hjärtinfarkt el. dylikt. Jag håller på att ge upp.

 • Avatar Tidigare användare 2015-06-6 13:25 (5 år sen)

  jag har Parkinson. Äter depressionspiller. Men det har jag gjort i många år. Innan jag fick besök av Herr Parkinson.
  så ät ni depressionspiller. Jag är 75 år

 • Avatar 2013-11-9 18:17 (7 år sen)

  Jo, tackar för detta! Man föddes i en råtthåleby, där alla känner alla och att alla vet mer om mig än vad jag vet om mig själv. Skolan t,e,x var fachisternas självsliga slaktbänk, där var man välkommern på nåder och ingenting annat. Lärarna lyssnade med bakpartiet, eleverna kallade mig för slängdocka och allt möjligt, vad gjorde lärarna? kanske Ni undrar. Svaret är alltså, ingenting! Jag har fått men för all framtid och kan inte läsa vidare även om jag skulle vilja. Sitter jag i större grupper, så spänner jag mig och hoppar till när någon pratar eller rör på stolen. ( lärarskräck)

 • Avatar 2013-11-6 18:17 (7 år sen)

  Hej! Jag blir lite arg när jag läser att nu har forskare kommit på att man kan bli depig av smärta. Helt klart blir man ledsen av att ha smärta hela sitt liv. Jag har op. min rygg sex gånger och blir inte av min smärta. Det gör mig arg och ledsen att det inte finns något som tar bort smärta så jag inte behöver leva i min säng från kl 14 tills man bytter säng inför natten. Helt klart blir man depig. Ta och lägg ner lite mera forskning på att få fram bättre smärtpiller så vi kan leva ett bättre liv. Och inte forska på något vi redan vet.
  Snobben52


Annons
Annons
Annons