Psykiatri

När ska jag söka hjälp för depression?
Att söka hjälp är sällan ett lätt steg att ta, men inte desto mindre viktigt. Ibland kan det dessutom vara svårt att veta om det ens krävs professionell vård.
Ny behandling för hälsoångest (hypokondri)
De flesta av oss har någon gång oroat oss för vår hälsa. Kanske har vi känt något i vår kropp som avvikit från det normala, eller läst något som skrämde oss för stunden. Stark yrsel, plötslig bröstsmärta eller en annan kroppslig avvikelse fick oss, åtminstone för ett ögonblick, ur balans. Erland Axelsson, legitimerad psykolog och doktorand, skriver om hälsoångest (tidigare hypokondri) och internetterapi med KBT i en specialskriven text för Netdoktor.
-
Råd till närstående till person med alkoholberoende
Skydda dig själv – följ dessa råd om din partner har ett missbruksproblem.
-
Så hanterar du stress, oro och rädsla (digital kurs)
Många av oss känner oss stressade i vardagen. Hur stressen yttrar sig och orsakerna till den styrs av gener, personlighet, livserfarenhet och hur vi uppfattar situationer. I den här kursen får du verktyg att hantera utmanande tankar och känslor samt öka närvaron i nuet.
-
Vanföreställningar, patientrådgivning
Vanföreställningar är orimliga och felaktiga tolkningar av omvärlden eller kroppsliga funktioner som den drabbade är övertygad är helt sanna.
-
Ångestsjukdomar hos barn och unga
Ångestsjukdomar är mycket vanligt och 10–20 procent uppskattas ha ett ångestsyndrom under sina första 18 år.
-
Beteendestörningar hos barn och ungdomar
Beteendestörningar är ett upprepat och varaktigt mönster av socialt oacceptabelt, aggressivt eller utmanande uppförande.