Stor ökning av digitala vårdbesök

De digitala vårdbesöken har ökat explosionsartat under 2018, samtidigt som kostnaderna för skattebetalarna växt, det visar en granskning av SVT Nyheter Örebro.


Publicerad den: 2018-12-17
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Dator och telefon
Annons

Antalet digitala vårdbesök väntas öka från drygt 200 000 i fjol till över 550 000 i år. Samtidigt växer kostnaderna för skattebetalarna och notan är nu uppe i över en kvarts miljard kronor, enligt SVT:s prognos och kartläggning.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Dyrt att träffa läkare

Eftersom läkare är sjukvårdens dyraste resurs träffar man som patient vanligtvis först en sjuksköterska, och i nästa steg eventuellt en läkare. Men i de flesta vård-appar får patienten träffa en läkare direkt. Detta menar Läkarförbundet är slöseri med skattebetalarnas pengar.

– Vi har en gemensam säck med pengar som ska räcka till all sjukvård som bedrivs i Sverige. Med den här utvecklingen riskerar vi att hamna i en situation där de mest sjuka patienterna får sämre tillgång till vård, säger Elin Karlsson som är kirurg och ledamot i Läkarförbundets styrelse.

Annons
Annons

Skattebetalarna bekostar digitala vårdbesök

Varje digitalt läkarbesök kostar 650 kronor och i många fall betalar du 250 kronor i patientavgift, resterande summa betalas med skattemedel. Vissa digitala vårdföretag erbjuder gratis läkarhjälp, men i de fallen får skattebetalarna stå för den totala kostnaden. Skillnaderna i priser beror på företagens avtal med olika vårdcentraler runt om i landet, då vårdcentraler har olika patientavgifter eller inga alls. Elin Karlsson från Läkarförbundet känner en oro för hur de totala kostnaderna för skattebetalarna kommer se ut i framtiden.

– Utvecklingen är problematisk eftersom att de här besöken inte avlastar den ordinarie sjukvården, säger hon till SVT.

Ny utredning om digitala vårdtjänster

Från politiskt håll finns en oro kring hur den digitala vården används, framför allt för att tjänsterna används mest av unga personer i storstäder. I december 2017 tillsatte regeringen en särskild utredning som ska lämna förslag på hur man, på ett bättre sätt, kan anpassa regelverket kopplat till de digitala vårdtjänsterna.

Annons
Annons

 

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • SVT Nyheter Örebro - https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/notan-for-natlakarna-2018-over-en-kvarts-miljard

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu