Promenad i zebrafärger för att uppmärksamma primär immunbrist

Klä dig i zebrafärger, gå ut på en promenad och bidra till att uppmärksamma primär immunbrist. Det är uppmaningen i PIO:s kampanj #GoZebra som pågår under Världsimmunbristveckan, 22-29 april 2021. Målet är att deltagarna tillsammans ska promenera i 700 timmar.


Publicerad den: 2021-03-24
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Promenad
Annons


– Syftet med Världsimmunbristveckan globalt är att fler ska hittas i det stora mörkertal som beräknas finnas och få behandling. Det är viktigt med tidig diagnos för att organskador ska undvikas. I år är det också fokus på vacciner. Många med primär immunbrist har stor risk att drabbas av svår infektion med risk för död vid en infektion i covid-19. En del av dessa kan dessutom inte svara effektivt på vacciner. I dessa pandemitider är det därför viktigare än någonsin att uppmärksamma att om alla som kan vaccinera sig gör det, skyddar de personer som av någon anledning inte kan vaccinera sig eller som inte kan bilda antikroppar,  säger Anneli Larsson, från PIO.

700 timmar ger 10 000 kronor

När coronapandemin inte härjar brukar Världsimmunbristveckan fyllas med olika arrangemang runt om i Sverige, men som så mycket annat är mycket av aktiviteterna inställda. 

Däremot kan man delta och uppmärksamma veckan genom att ta en promenad ute i vårluften och samtidigt delta i kampanjen #GoZebra. Primär immunbristorganisationen, PIO, arrangerar nämligen en ”zebra-promenad” till förmån för primär immunbrist och patientorganisationen. Om alla som deltar i promenaden tillsammans når upp till en promenadtid på 700 timmar får PIO 10 000 kronor via stöd från kampanjens samarbetspartner. 

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

– Pengarna ska användas till att sprida mer information om primär immunbrist. Exempelvis har vi köpt in några illustrationer med budskap som i år ska spridas på sociala medier under just Världsimmunbristveckan. Det kan också handla om exempelvis en ny informationsfolder eller ett utskick med information till sjukhus, säger Anneli Larsson, från PIO.

Under förra årets zebra-promenad promenerandes det i totalt 1147 timmar, alltså lika många timmar som det går på sju veckor nästan! Hur det kommer gå i år får framtiden utvisa. 

Annons
Annons

Varför ska man klä sig i svart och vitt?

Zebran används för att förklara och sprida kunskap om ovanliga sjukdomar. PIO förklarar det så här: ”Om du hör klappret av hovar, är det naturligt att tänka “häst”, men tänk om det faktiskt är en zebra som kommer? Leta efter det ovanliga, det kan vara primär immunbrist!”

Hur gör man om man vill delta i zebra-promenaden?

  • Klä dig i svart och vitt (så gott det går)

  • Gå ut på promenad (ta gärna foton)

  • Registrera hur många minuter du gått i formuläret hos PIO

Om du vill kan du även uppmärksamma kampanjen under din promenad genom att tagga bilder och inlägg i dina sociala medier med #GoZebra.

Vad är primär immunbrist?

Med primär immunbristsjukdom menas ärftliga och medfödda sjukdomar i immunförsvaret som ger en ökad infektionskänslighet. Kroppen har alltså svårigheter att skydda sig mot exempelvis virus, bakterier, svampar och parasiter. Diagnoser inom primär immunbrist kan ställas redan hos små barn, men även hos vuxna personer. Sjukdomarna är oftast kroniska och livslånga, men de flesta personer som drabbats kan få lindring med rätt behandling.

Annons
Annons

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu