Ny satsning ska öka patientmedverkan

Nu har TLV, Tandvård- och läkemedelsverket, tagit beslut om en policy som ska ge patienten mer inflytande i sin vård.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-02-24
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Som nytillträdd generaldirektör är jag glad över att patientmedverkan redan är en prioriterad fråga på TLV. En öppen dialog med patientrepresentanter skapar en bättre förståelse på TLV om hur det är att leva med en viss sjukdom och hur patienterna upplever besök på apotek eller behandlingar i tandvården, säger Agneta Karlsson, generaldirektör på TLV, i ett pressmeddelande.

Att myndigheten nu har tagit fram en policy ser de som ytterligare ett steg i att utveckla patientmedverkan. Med policyn vill TLV lyfta sina riktlinjer om patientmedverkan, både för sin medarbetare och för patientrepresentanter. Det handlar bland annat om att tidigt involvera patienten, redovisa intressekonflikter, ställa krav på tillgänglighet för alla patientgrupper, ersättningsfrågor med mera.

Patientrepresentanter har varit en avgörande del i TLV:s arbete med att ta fram policyn. Myndigheten har även hämtat inspiration från en tidigare internationell kartläggning om hur andra länder arbetar med patientsamverkan.

Annons
Annons

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • TLV - https://www.tlv.se/om-oss/press/nyheter/arkiv/2020-02-21-tlv-har-beslutat-om-policy-for-patientmedverkan.html

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu