Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny metod vid höftfraktur gynnar patienterna

Annons

Vårdtiden kan bli kortare, och lidandet för patienter med höftfrakturer kan lindras med hjälp av en ny metod som går ut på att ambulanspersonal förbereder patienten för operation och därmed hoppar man över akutavdelningen.

– Om man går tillbaka tio år i tiden var det inte ovanligt att den här patientgruppen vistades på akutmottagningar i sju-åtta timmar innan de kom till vårdavdelningen, säger sjuksköterskan Ami Hommet som är samordnare på kvalitetsregistret Rikshöft, till Ekot.

Metoden, som kallas Höftlinjen, utvecklades 2007 vid Universitetssjukhuset i Lund. Tanken med den är helt enkelt att patienten förbereds på väg till sjukhuset i ambulansbilen, genom att ambulanspersonalen bland annat testar patientens EKG och ger smärtstillande. I och med detta kan patienten åka direkt till röntgen och operation när de kommer fram till sjukhuset, utan att behöva passera akuten, rapporterar Ekot.

Annons
Annons

Förutom att patienten får vård snabbare och lidandet minskar, finns det även ekonomiska aspekter som talar för den nya metoden.

– Vi vet att ett vårddygn kostar 2 500 – 3 000 kronor. Så för varje vårddygn vi kan dra ner så sparar vi pengar, men framför allt så får patienterna ett bättre utgångsläge att kunna rehabiliteras snabbt, säger Ami Hommel till Ekot.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.