Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Multiresistenta bakterier ökar

De senaste åren har förekomsten av multiresistenta bakterier som inte slås ut av antibiotika ökat. Det framgår av en doktorsavhandling av Alma Brolund vid Smittskyddsinstitutet.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-10-25

Annons

En förklaring till ökningen är att vi tar med oss bakterierna från utlandet, bland annat genom livsmedel.

– Det problematiska är att man kan vara bärare utan att ha symptom, så det kan sprida sig i hela samhället utan att man märker det. Det är först när man blir svårt sjuk som det blir ett problem. Och ju mer det ökar i samhället desto större sannolikhet att svårt sjuka drabbas och får svårbehandlade infektioner, säger hon.

Doktorsavhandlingen har studerat utvecklingen av en grupp enzymer, ESBL, som kan bildas av tarmbakterier. ESBL bryter ned de flesta antibiotika ur pencillingruppen, vilket gör medicinen verkningslös. Sedan 2007 har denna antibiotikaresistensproblem ökat. Det var också då anmälningsplikten för  ESBL infördes.

Annons
Annons

– En förklaring till ökningen är att vi importerar de här bakterierna när vi reser. I Sverige är läget ganska bra, vi har ändå fortfarande ganska låga nivåer i hela bakteriepopulationen av den här typen av resistens. Men om man åker till södra Europa eller utanför Europa så är nivåerna väldigt mycket högre, säger Alma Brolund.

Alma Brolund menar att situationen i Sverige fortfarande är ganska god, det tack vare vår restriktiva antibiotikaanvändning.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.