Mer narkotika skrivs ut av äldre läkare

Pensionerade läkare skriver ut narkotiska preparat i större utsträckning jämfört med läkarkåren i stort. Siffrorna är intressanta, menar Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren.

Publicerad den: 2015-08-14
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Det är Dagens Nyheter som har låtit Socialstyrelsen utföra en datakörning på så kallade arbetsplatskoder. Just pensionerade läkare som skriver ut läkemedel hamnar i en särskild kategori hos landstingen, och utifrån dessa uppgifter har man sett att pensionärer skriver ut en högre andel narkotiska preparat än läkarkåren i stort.

Av samtliga recept som pensionerade läkare och tandläkare skrev ut under fjolåret i Västra Götaland, utgjorde 14 procent narkotiska läkemedel eller andra särskilda läkemedel, såsom anabola steroider. Siffran för resten av länet är 6 procent.

Hela 18 procent av recepten som skrevs ut av pensionerade läkare i Jämtland kopplades till narkotiska läkemedel eller andra särskilda läkemedel, jämfört med totalen som var på 5 procent.

Annons
Annons

”Siffrorna är intressanta”

Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren säger att siffrorna är intressanta. Hon menar att det kan finnas förklaringar till det hela, exempelvis att psykiatriker kanske kan arbeta vidare i större utsträckning efter pensionering.

– Men jag tycker ändå att det är värt att fråga sig om skillnaderna är rimliga – om det finns mönster, säger Heidi Stensmyren till DN, rapporterar Dagens Medicin.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons