Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Läkare upplever svårigheter i att bedöma sjukskrivningar

En av tre läkare har svårt att bedöma sjukskrivningar. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet. Enligt Läkarförbundet är det särskilt svårt när det handlar om att bedöma arbetsförmågan för personer som varit sjuka länge.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-12-09

Annons

– Det kan vara någon som har haft en episod av ont i ryggen, och den har varit hos sjukgymnast, och man har satt in den behandling som man kan. Men det här ryggonda håller i sig, och man har en känsla av att det kanske har att göra med att vederbörande inte trivs på jobbet, säger Läkarförbundets ordförande Marie Wedin.

– Och så ska man då förklara dem medicinska fynd man finner, i förhållande till patientens funktionsnedsättning, i förhållande till de arbeten som patienten kanske skulle kunna fått. Det blir väldigt diffust, okonkret, och svårt att intyga.

Men på Försäkringskassan, där man fattar beslut och sjuklön och sjukersättning, tycker man att nästan hälften av läkarnas intyg är undermåliga. Risken med dåligt skrivna läkarintyg är att patienten blir av med sjukpenning.

Annons
Annons

Läkarförbundet ser gärna att bedömningen av sjuka personers arbetsförmåga överlåts till exempelvis Företagshälsovården.

– Där man har en större professionalism i att kunna bedöma funktionsnedsättningar i förhållande till olika sysslor på arbetsmarknaden, säger Marie Wedin, Läkarförbundet.

Claes Jansson på LO-TCO Rättskydd håller inte med. Istället tycker han att Försäkringskassan bör minska på kravet på hur detaljerat läkarens intyg ska vara.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-12-9 22:49 (10 år sen)

    När man som jag gått med värk i kroppen sedan tonåren utan att klaga men som de senaste ca 10 åren varit helkörd med 5 timmars arbete kan jag bara säga att om inte min läkare känner mig och min värk så är det ingen som gör det..... Jag trodde att en läkares utlåtande skulle räcka för att kunna få hjälp på rätt sätt och att försäkringskassans läkare som jag ALDRIG träffat eller pratat med inte kan ställa diagnos med bara papper framför sig. Då jag pratade med FK sa de att de minsann skulle vara högskoleutbildade för att få jobba där men detta till trots kunde de inte se skillnad på 50 och 100 % sjukskrivning trots 3 påringningar och påminnelser..... Sedan är det jag som är skyldig ...... Tror inte det..... Kan inte min läkare ställa rätt diagnos som varit med i alla år då tycker inte jag att FKs läkare ska uttala sig om hur mycket jag kan arbeta.... Tack för ordet.....

  • Avatar Tidigare användare 2013-12-9 20:45 (10 år sen)

    Det är läkaren som har den medicinska kunskapen och inte en handläggare på försäkringskassan! Låt proffsen avgöra!

  • Avatar Tidigare användare 2013-12-9 18:23 (10 år sen)

    Sjukskriven och arbetslös i åtta år. Min nuvarande läkare har jag haft i 20 år. Jag har fått diagnosen Fibro myalgi. Har det senaste månaderna blivit sämre i min sjukdom.
    Jag har i flera år arbetstränat utan att det har lett till någonting. I februari i år blev jag via Arbetsförmedlingen inskriven i Jobb och utvecklingsgarantin med aktivitetsstöd. I dagens datum är jag sjukskriven sedan 3 veckor pga mycket sämre mående i kropp och skäl. Jag blir utskriven från denna aktivitet när 30 dagars sjukskrivning har gått.
    Jag arbetstränar hos Svenska kyrkan som administratör och cafébiträde. Alltså med väldigt varierande arbetsuppgifter. Men har som sagt blivit sämre. Mediciner kan jag ej ta, då magen säger ifrån. Min oro bara växer och växer. Hur ska jag orka med all värk och psykisk stress. Jag har från två tim/dag ökat på upp till 50%. Och där tar det alltså stopp. Nu står jag i den situationen att få min läkare att skriva ett viktigt och betydelsefullt läkarutlåtande, om att jag ej kan stå till arbtsmarknadens förfogande då jag ej är arbetsför.
    För det vet ju både jag och ni, att ingen arbetsgivare vill/kan anställa en sjuk person.
    Snälla, bevilja mig sjukersättning, så jag kan få släppa mitt jagande efter arbete som ej finns. Jag måste få må bättre inombords. Och så att jag kan få lägga ner mera ombesörjning för min kropp, så att jag kan få må bra.
    Marie

  • Avatar Tidigare användare 2013-12-9 15:32 (10 år sen)

    Det är alltid lättare att skylla sin bristande kunskap och förmåga till adekvat diagnostik på någon annan - i detta fall den patient som vänder sig till den förmodade experten, läkaren.
    Det vore klädsamt om förbundets representant förkovrade sig själv och sina medlemmar i "knivig diagnostik" (tack med.dr Bo C Bertilson, KI) i stället för att utan något som helstatligt därför, psykomatisera patienter,.

  • Avatar Tidigare användare 2013-12-9 13:59 (10 år sen)

    Om fler kiropraktiker ingått i vården så hade sjukskrivningarna och ryggont minskat.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.