Kolloidalt silver får inte säljas med påståenden om hälsoeffekt

Det kontroversiella medlet kolloidalt silver får inte längre säljas med hälsopåståenden, har Läkemedelsverket beslutat. Silvret har påståtts kunna bota allt från cancer och malaria till borrelia och ms, något som Läkemedelsverket menar leder till en risk att sjuka köper kolloidalt silver istället för att vända sig till sjukvården.

Publicerad den: 2015-06-10
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Ett bolag som säljer kolloidalt silver får inte längre göra reklam för sin produkt genom att säga att den har läkemedelseffekt. Företaget har tidigare påstått att kolloidalt silver kan förebygga och behandla såväl cancer, malaria, reumatism, bältros, kol, twar, borrelia, ms, psoriasis, kräksjuka och reumatisk värk med flera.

I ett pressmeddelande skriver Läkemedelsverket att påståendet om att kolloidalt silver kan bota sjukdomar riskerar att locka patienter att köpa silvret – istället för att vända sig till sjukvården och få vetenskaplig behandling. Därmed innebär sådan reklam en hälsorisk, anser Läkemedelsverket. För att få sälja produkter under påstående om att de kan bota eller minska sjukdomssymtom krävs utredningar om effekt och säkerhet, något som inte finns i fallet med kolloidalt silver.

Annons
Annons

"Kolloidalt silver dödar goda mag- och tarmbakterier"

När Helsingborgs Dagblad granskade silverpreparaten förra året uttryckte forskaren Fredrik Johansson vid Lunds universitet kritik kring produkterna. Han har själv studerat kolloidalt silver och sa att det är oansvarigt att påstå att silvret har effekt på sjukdomar när inga godtagbara medicinska studier pekar i den riktningen.

– Och det är tydligt att våra mänskliga celler påverkas negativt av silvernanopartiklar och silverjoner. Tidigare forskning visar dessutom att silvret dödar mag- och tarmbakterier som kroppen är beroende av, sa han till tidningen. 

Om myndighetens beslut inte efterföljs riskerar företaget vite.  

Annons
Annons

Vad anser du om Läkemedelsverkets beslut? Kommentera gärna nedan. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar 2015-06-21 21:29 (5 år sen)

  Eftersom det finns människor som slår mynt av människors godtrogenhet behövs det att myndigheter granskar det som är kvacksalveri ( läs definitionen i SAOL) och faktiskt skadligt vilket nu seriösa forskare börjar titta på. Det finns ingen som helst dokumentation på kollodialt silver, det är ju det som krävs för att man skall få använda det som läkemedel. Att fru Persson i Tyringe tycker sig ha blivit botad kan knappast räknas som förtroendegivande. Läs en bipacksedel till någon medicin och fundera lite över vad som ligger bakom. Dessutom är det inte särskilt troligt att KS skulle bota alla de sjukdomar som utlovas.

 • Avatar Uffe 2015-06-21 19:24 (5 år sen)

  Söndagsbarn: Då verkar det som vi tycker detsamma. Ska något säljas som läkemedel så ska man vetenskapligt kunna visa att det är ett läkemedel och att det har de effekter man påstår.

  Det är det allt handlar om. Punkt.

 • Avatar 2015-06-21 19:35 (5 år sen)

  Jag har inte sagt att vi som skattebetalare ska stå för fiolerna. Och jag vidhåller att för att marknadsföras som läkemedel bör man ha vetenskapligt hållbara resultat. Det jag opponerar mig emot är tonen närmast i kommentarerna som talar för totalförbud och kvacksalveri, och ett förmyndarskap där allt som inte är vetenskapligt bevisat (läs: gynnar läkemedelsföretagen) ska förbjudas.

 • Avatar Uffe 2015-06-21 19:47 (5 år sen)

  Söndagsbarn: Men hur tycker du man ska avgöra om något är okej för oss skattebetalare att betala? Och att marknadsföra som ett läkemedel?

  Vad har du för förslag på bedömningskriterier?

 • Avatar 2015-06-21 18:45 (5 år sen)

  Nej, det tycker jag inte - vilket jag skrev i min första kommentar. Men jag tycker att det är tragiskt att de stora läkemedelsföretagen kan lobba fram en massa förbud mot naturläkemedel och alternativa metoder. Ge människor lite frihet att tänka själva, vi behöver inte en massa förbud. Och vad gäller just kolloidalt silver så är det fritt fram att köpa det som "dietary supplement" i USA, där man minsann säkert skulle ha startat ett antal rättegångar redan om det konstaterats skadligt. Men som sagt nej, man ska inte få använda s.k. "claims", alltså påståenden om bevisade hälsoeffekter som man inte har fakta bakom. Det jag opponerar mig emot är vår sjukvårds ovilja att acceptera alternativa metoder och preparat. Många av dem tusentals år gamla och antagligen fungerande även om de inte har utsatts för en massa vetenskapliga försök.
  /Gunilla

 • Avatar Uffe 2015-06-21 18:10 (5 år sen)

  Men jösses, det är väl ingen som förbjudit något.

  Däremot får man inte komma med medicinska påståenden om precis vad som helst och hur som helst. När någon ändå gör det så tar Läkemedelsverket till sina verktyg.

  Ni som protesterar mot vites-hotet, tycker ni att vem som helst och hur som helst, helt utan myndighetskontroll, ska få sälja läkemedel och påstå vad som helst?

 • Avatar Irene 2015-06-21 15:38 (5 år sen)

  Hej!
  Jag håller med Lena Lindberg!
  Det finns så mycket dåliga kemiska mediciner som bara ger biverkningar och är onaturliga för alla och allt och som läcker ut i naturen, med allvarliga konsekvenser
  Det finns mindre verksamma naturmediciner som nog mest beror på att det är felmedicinerat på grund av fel diagnos och utan att förändra livsstilen och hälsan i sin HELHET! Felbedömningar av naturmedicin är så diffust och underblåser en allvarlig och alltmer obildad och oprövad syn på den livsviktiga substanserna i naturliga och giftfria mediciner som endast är farligt vid oaktsam förtäring utan kunskap och ej med övervakning av seriösa experter på naturmedicin som har kunskap och erfarenhet.. Tråkigt om det försvinner något som verkligen hjälper människor, djur och natur, även i tredje världen! Kollodialt silver som renar dricksvatten och tar bort bakterier i dricksvattenbrunnar..

 • Avatar Lena Lindberg 2015-06-17 03:35 (5 år sen)

  Horribelt beslut!!! KS är ett toppenmedel mot det mesta

 • Avatar 2015-06-13 09:32 (5 år sen)

  Det var ingen bra jämförelse, Arne.

 • Avatar Arne 2015-06-12 22:29 (5 år sen)

  Varför inte förbjuda alla att äta soppa med en silversked också? Det måste väl avgå silveratomer från skeden.


Annons
Annons
Annons