Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Att förlora någon

Upplevelsen av att mista någon som står en nära, är kanske det tuffaste och svåraste livet har att bjuda på. Det är en port som stängs, en möjlighet som går förlorad. Omständigheterna runt dödsfallet kan vara många, men de kan man inte göra något åt. Allt man kan göra är att försöka sträva vidare i livet – utan vår käre.


Publicerad den: 2013-02-05

Annons

Döden

Döden måste alla möta förr eller senare, vilket är en skrämmande tanke för de flesta. En viktig orsak till det är att man inte vet vad som kommer möta en. Vad som händer efter döden är det fritt för alla att ha sin egen mening om, eftersom det handlar om tro. Ur medicinsk synvinkel är det frånvaro av smärtor och bekymmer – en evig sömn.

Vad kan man få med sig från livet? För många människor är det väl att ha levt ett gott liv, och att bli saknad av de man lämnar. Man samlar inte på år, men på goda upplevelser. Sorgen är kärlekens pris. Saknaden efter den avlidne är bara en bild av hur högt älskad personen var. Den som har gått bort lider inte längre någon nöd, men kan kvarlämna saknad och smärta. Att bli saknad och sörjd över är kanske det största beviset på att man har gjort något riktigt här i livet.

Annons
Annons

Hur hantera sorgen?

Det finns inget recept man kan följa för att bli av med sorg. Sorgen är din, du måste få hantera den på ditt sätt – i ditt tempo. Det är viktigt att få jobba sig igenom sorgen. Ibland tillåter inte omständigheterna sorgprocessen, och i andra fall har mediciner trubbat av oss, så att vi inte får tillräckligt fokus på processen att sörja. Tiden läker inte alla sår, men den lär oss att leva med såren. Tiden hjälper oss att finna nya lösningar i livet, nya sätt att angripa problem vi möter. Du måste acceptera dina känslor och lära känna sorgen för att kunna leva med den.

En sorgprocess består av många känslor, och hur man möter sorgen är olika för var och en. Processen man måste jobba sig igenom innehåller kanske ilska, sorg och skuldkänslor. Förnekelse och rädsla är andra känslor som många möter när de har förlorat någon man håller kär. Först när du har blivit medveten om dessa känslor kan du börja att jobba med dem, och till slut lägga dem bakom dig.

Dela på sorgen, då är den lättare att bära

Berätta för andra om din sorg. En god lyssnare kommer att förstå att dina känslor bara är uttryck för den sorg du känner. Det är fint att få dela minnen om den som gått bort med andra som kände honom/henne. Saknaden blir lite lättare när man känner att man står tillsammans i sorgen, och att det är flera som bär de goda minnena efter den som gått bort.

Annons
Annons

Ge inte upp

Var tålmodig, sorgen avtar. De allra flesta kommer uppleva att sorgen tar längre tid att lägga bakom sig än man skulle tro. Många känner sorgen så tungt att de inte tror de klarar att ta sig igenom den, men genom att sätta en fot framför den andra så går det sakta framåt. Du blir nog aldrig den samma efter en sådan upplevelse, men glädjen och det goda i livet kan du hitta tillbaka till.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.