Klagomål från missnöjda patienter blir allt fler

Antalet klagomål till patientnämnderna har ökat. 2016 var antalet fem procent fler jämfört med året innan och det är framför allt primärvården som missnöjet riktas mot.

Lovisa
Publicerad den: 2017-06-09
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

I fjol lämnade kom närmare 37 000 klagomål in från patienter som inte varit nöjda med sin vård. Det visar en ny rapport från Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Det är en ökning med fem procent jämfört med året innan.

Den enskilt största gruppen som klagar på sin vård är kvinnor 50–59 år. Och det är också kvinnor som generellt lämnar in flest.

Har du koll på typ 2-diabetes? Lär dig mer om symtom, behandling och orsak

Klagomål skiljer sig mellan landsting 

Anmälningsfrekvensen skiljer sig också mellan landstingen, där vården i Västmanland de senaste åren har fått ta emot mer än dubbelt så många klagomål per 100 000 invånare som vården i Jönköping.

Annons
Annons

Känner sig nonchalerade

Missbelåtenheten handlar oftast om vård och behandling, men även saker som bristfällig kommunikation tas upp. Det handlar då om att man blivit nonchalerad, tillrättavisad eller ifrågasatt.

Sammanställningen ger inte svar på varför klagomålen blir fler, men enligt IVO behöver det inte bero på att antalet fel i vården ökar. Förklaringen kan också vara att vården i högre grad informerar om möjligheten att lämna klagomål.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar 2017-06-26 06:03 (4 år sen)

  Mitt problem är svåra och jobbiga magbesvär, illamående ,kräkningar och att inte kan krysta ut avföring. Det trillar alltid ner en rund liten rund "lort" som stannar i analöppningen, går på toa då trillar den ut men det ligger avföring i tarmen som jag måste ta ut själv med fingret, når inte så långt så när jag tvättat mig och byxorna på då trillar det ner en ny. Om man läser om liknande fall så får man svar att har det pågått i tre veckor så kontakta din läkare. Har kontaktat min läkare över 2 år och har inte fått några ordentliga undersökningar. Det är ett stort problem att behöva tjata, vanligt är att patienterna försöker hitta sitt problem på nätet, det är illa att diagnotisera sig själv,hur galet är det. En glad man kommer till sin läkaren och har hittat sin diagnos, alla hans symtom stämmer in på att han är gravid.

 • 20130303083842
  2017-06-10 17:44 (4 år sen)

  Nu skall jag klaga på Netdok! Varför inte lämna ut statistiken på klagomålen VAD klagas det på mer specifikt?

 • Avatar 2017-06-9 17:34 (4 år sen)

  Ett problem som går att lösa och som måste förbjudas är att husläkarna på 1177 får själva bestämma om dom skall få mjölka patienterna på pengar genom att bara ge 1 uttag i stället för 4 uttag som är vedertagen praxis. Ändra detta omedelbart IVO.