Ivo påminner om att anmäla läkare

Alla apoteksanställda har anmälningsskyldighet ifall de misstänker att läkaren har gjort felaktiga förskrivningar. Nyligen valde Inspektionen för vård och omsorg att göra en tillsyn av apotekskedjorna i norra Sverige.

Publicerad den: 2015-11-02
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

– Den som är anställd vid apotek har en skyldighet att anmäla till Ivo om man misstänker att en läkare förskriver i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet och vi gör en tillsyn här i norr för att se hur man hanterar den skyldigheten, säger Petra Carlbaum som är inspektör på Ivo, till Dagens Apotek.

Skyldigheten om att anmäla felaktig förskrivning infördes för fyra år sedan, och Ivo har utfört inspektioner tidigare. Den här gången var det dags för en uppföljning i landets norra regioner.

– Den här lagen har funnits några år och vi vill se närmare på hur det ser ut här uppe i vår region, säger Petra Carlbaum till tidningen.

Annons
Annons

Ivo kan göra ytterligare åtgärder

Till den norra regionen hör Västerbottens län, Norrbottens län, Jämtlands län och Västernorrlands län.

Samtliga apotekskedjor har kontaktats av Ivo och apoteken i regionerna ska få ytterligare information samt en enkät. Om det kommer att ske några åtgärder visar sig först efter att Ivo har sammanställt enkätsvaren, menar Petra Carlbaum.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • imagjpgsmall
    2015-11-3 14:05 (4 år sen)

    Ja tanken är fin och om det fanns en möjlighet att komma åt läkare för diverse allvarliga förseelser som för hög medicin utskrivning,eller andra anledningar som allt från ge allvarliga komplikationer för livet eller vissa fall död så hade nog flera försökt.Men jag har av egna erfarenheter tyvärr fått det klart för mig att det är lika svårt att få rättvisa inom vården som att hitta en politiker som talar sanning.Finns goda läkare men svåra att hitta.
    Tackar er på denna sida för ni tar upp många och bra saker.


Annons
Annons
Annons