Grekiska läkare ska lockas till Skåne

På vissa vårdcentraler i Skåne saknas alltid läkare – platser som måste fyllas med dyra hyrläkare. Nu gör läkarbristen att regionens personalavdelning packar väskan för att åka på rekryteringsresa till Grekland.

Publicerad den: 2015-09-02
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Enligt SVT finns 27 vårdcentraler bara i nordvästra Skåne. På vissa platser saknas alltid läkare och vakanserna måste fyllas med hyrläkare vars arvoden ligger betydligt högre än fastanställda läkares. Johan Lundqvist på Region Skånes personalavdelning säger till SVT att det finns ett behov av att bredda rekryteringen till Skånes vårdcentraler. Om en månad reser han därför till Aten och Tessaloniki för att träffa ett trettiotal läkare, varav flera redan går en kurs i svenska.

Men det är oklart hur många av läkarna som skulle kunna passa för en tjänst i Sverige. Region Skåne söker distriktsläkare, som gärna är språkbegåvade och vana vid att bo utomlands. De läkare som eventuellt rekryteras kommer att få handledning, språkundervisning och hjälp att komma in i det svenska samhället.

Annons
Annons

– Får jag fem grekiska läkare som gärna flyttar till Skåne så blir jag jätteglad, säger Johan Lundqvist. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
    2015-09-2 15:15 (5 år sen)

    Jag minns rekryteringarna från Polen. Det påbörjades utbildning av dem men när de förstått att lönen var före skatt så hoppade de flesta av.
    Det är bara vi i Sverige som använder bruttolön som lönebegrepp. I andra länder använder man nettolönen vad man egentligen får.....


Annons
Annons
Annons