Brist på läkare och specialistsjuksköterskor

Efterfrågan på vårdpersonal inom flera områden är större än tillgången. I Socialstyrelsens årliga rapport om tillgång och efterfrågan på hälso- och sjukvårdspersonal framgår det att det är en fortsatt brist på specialiserade läkare och sjuksköterskor samt på barnmorskor.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2014-01-31
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Socialstyrelsen bedömer att det framför allt kommer att vara fortsatt svårt att rekrytera erfarna läkare och specialistläkare, i synnerhet inom allmänmedicin och psykiatri.

Det råder också stor brist på specialistutbildade sjuksköterskor, framförallt inom psykiatrisk vård, anestesi- och intensivvård, operations- och geriatrisk vård.

Bristen på barnmorskor förväntas bestå

Över hälften av alla landsting uppger att de behöver fler barnmorskor men bristen förväntas bestå trots att tillgången på dem ökar något.

Annons
Annons

Enligt Magnus Göransson, utredare på Socialstyrelsen menar att efterfrågan på barnmorskor ökar med ökat barnafödande och varierar regionalt beroende på var det finns flest unga som bildar familj.

Hur ser du på bristen av vårdpersonal? Har du känt av bristen vid besök och är detta ett hot mot din patientsäkerhet? Kommentera direkt under artikeln.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons