Antalet sjukskrivningar ökar stadigt

Sedan 2009 har antalet sjukskrivningar stadigt ökat. ”Oacceptabel sjukfrånvaro” säger socialförsäkringsministern Annika Strandhäll. Nu vill regeringen att landets arbetsgivare ska stå för 25 procent av kostnaderna för anställda som är sjukskrivna i mer än 90 dagar.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2016-04-06
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Antalet sjukskrivningar ökar och enligt Försäkringskassans prognoser kan man inte se en nedåtgående trend. Kostnaden för sjukpenning kan öka med 29 miljarder kronor år 2020. Det innebär en kostnad på över 50 miljarder kronor.

”Väldigt allvarligt”

På en presskonferens säger Annika Strandhäll att sjukfrånvaron är oacceptabel och ”väldigt, väldigt allvarlig”. Hon konstaterar att något måste göras. I förslaget som nu skickas ut på remiss beräknas statens kostnader minska med mellan 2 och 4 miljarder kronor.

Pengarna ska gå till en sänkning av arbetsgivaravgiften med 0,16 procent.

Annons
Annons

Arbetsgivarorganisationerna är negativa till förslaget.

– Det är positivt att regeringen sätter ljuset på sjukrivningstalen som ökat drastiskt, men den här lösningen riskerar att få väldigt negativa effekter. Det är redan prövat och det funkade inte, säger Günther Mårder, vd på Företagarna till TT.

Störst sjukfrånvaro i offentlig sektor

Problemen med långtidssjukskrivningar är störst hos de offentliga arbetsgivarna och främst inom äldreomsorgen.

Annons
Annons

– Det värsta en företagare kan råka ut för är att medarbetare blir arbetsoförmögna. Det syns direkt i produktionen och ger djupa avtryck i lönsamheten. Inom offentlig verksamhet berörs däremot cheferna inte alls privatekonomiskt av höga sjukskrivningstal. Det är två helt olika logiker det handlar om, säger Günther Mårder.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Eva 2016-04-8 10:34 (4 år sen)

    Håller helt med!!! Det är helt åt pipsvängen som det är idag i detta stress samhälle!!! Vart är vi på väg? Varför vaknar inte folk till vad vi håller på med?

  • Avatar Siggerid 2016-04-7 13:58 (4 år sen)

    istället för att bedriva häxjakt på alla de som skadas av arbetslivet så ska man ju gå på DET som ÄR FELET istället och det är den enorma enorma STRESSEN i arbetslivet. Åtgärda DEN istället så SKAPAS friska människor!!!!

    Politiker är verkligen extremt korkade!


Annons
Annons
Annons