Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta

Skev nässkiljevägg


Uppdaterad den: 2013-01-28

Annons

Skev nässkiljevägg kan vara medfött eller uppstå efter skada. Det kan orsaka nedsatt luftpassage genom en eller båda näsborrar, vanliga bihåleinflammationer eller smärtor. Ingreppet görs genom näsborren med lokalbedövning och lämnar inga synliga ärr. Med modern teknik och moderna hjälpmedel är ingreppet snabbt och smärtfritt.

Denna information är tänkt för patienter som har opererats för skev eller trång näsa (septorhinoplastik), och kan också vara relevant för den som har opererats av kosmetiska skäl (rhinoplastik).

Efter operationen

Efter operationen kommer du vanligtvis att ha bandage (kompresser) inuti näsan och eventuellt en yttre skena runt näsan. En invändig skena kan sättas in om du har opererats för ett andningsproblem.

Du får räkna med att det droppar blod och klar vätska från näsan tills bandagematerialet har avlägsnats. Det är normalt. Använd kompresser för att torka bort det som droppar från näsan.

De första tolv timmarna efter operationen bör du hålla en isförpackning över ögonen och kinden för att reducera svullnaden – men inte så länge att du får frostskador. Ligg högt med huvudet (flera kuddar) på natten för att minska svullnaden.

Om ingreppet görs som ett dagkirurgiskt ingrepp bestämmer man i regel om ett par kontroller under de två första veckorna.

Annons
Annons

Kom ihåg

 • Ta det lugnt i en vecka. Vila och undvik fysisk ansträngning. Sjukskriv dig.
 • Undvik att blåsa i näsan de första två veckorna.
 • Om näsroten har opererats bör du inte använda glasögon den första veckan. Eventuellt kan du tejpa glasögonen mot pannan för att undvika tryck mot näsryggen.
 • Efter att en eventuell yttre skena har avlägsnats kommer näsan vara svullen en tid. Om det har gjorts omfattande korrektioner av näsan kan det ta minst sex veckor innan du får ett intryck av hur näsan kommer att se ut. Och det kan ta sex-tolv månader innan alla svullnader försvinner. Enklare ingrepp på näsan, till exempel korrektion av en skev nässkiljevägg, får snabbare sin nya form.
 • När kompresserna i näsan har avlägsnats kan det vara bra att spreja näsborrarna fyra, fem gånger om dagen med ett saltvattensprej. Eftersom du inte kan blåsa i näsan på flera veckor efter ingreppet kommer saltvattnet att bidra till att rengöra och fukta näshålrummen. Du kan eventuellt tillaga saltsprej genom att blanda 0,5 tesked salt med två koppar vatten – eller köp (fysiologiskt) saltvatten på apoteket.
 • I sex veckor bör du behandla din näsa som om du brutit den. Undvik att den träffas av något och skjut den inte åt sidan.
 • Efter två veckor kan du bli mer fysiskt aktiv såvida det inte handlar om kontaktidrott - det är förbjudet i sex veckor. Du måste undvika att böja dig och att lyfta tyngre än 5 kg de första två veckorna efter operationen.

Ta kontakt med läkare om:

 • Det blöder kraftigt med ljus rött blod.
 • Det kontinuerligt rinner klar vattnig vätska i större mängder från näsan eller om vätska med saltsmak rinner ned i svalget.
 • Du ser dubbelt eller får synrubbningar.
 • Du får nedsatt förmåga att röra och stänga ögonen eller du får ögonsmärtor.
 • Feber över 39 °C.
 • Stelhet eller smärtor i nacken eller sänkt medvetande.
Annons
Annons

Resultatet

Man eftersträvar god luftpassage i näsan efter ingreppet. Oftast blir resultatet framgångsrikt. I undantagsfall måste ingreppet göras om för att uppnå ett bättre resultat.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.