Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta

CPAP vid sömnapnésyndrom

För att slippa snarka och förhindra andningsuppehåll kan man använda en ansiktsmask som via en apparat blåser luft genom en slang med en tryckregulator, en så kallad CPAP.


Uppdaterad den: 2022-11-30

Annons

Vad är CPAP?

CPAP är en förkortning för Continuous Positive Airway Pressure (kontinuerligt övertryck i luftvägarna). Det är en behandlingsmetod där man använder en apparat som blåser luft genom en slang med en tryckregulator.

Apparaten gör det lättare att andas för personer som har vissa luftvägssjukdomar, till exempel sömnapnésyndrom. CPAP kan också användas till att behandla mer allvarliga besvär som till exempel gradvis försvagning av andningsmuskulaturen.

På den här sidan beskrivs hur CPAP används vid sömnapnésyndrom.

Annons
Annons

Hur används CPAP?

CPAP-behandlingen pågår under natten medan man sover. Man har en mask över näsan, som är kopplad till maskinen via en slang. Själva maskinen står intill sängen. Luften som man andas in genom masken har ett högre tryck än den övriga luften i rummet. Luften blåses in när man andas in, och när man andas ut måste man använda andningsmuskulaturen för att jobba mot det ökade lufttrycket. Detta bidrar till att hålla de övre luftvägarna öppna och förhindrar att de täpps till medan man sover.

Det är viktigt att man använder maskinen varje natt och att man inte kopplar bort den under natten.

Användning av rätt mask är avgörande för framgångsrik CPAP-behandling. Man ska använda en mask som är bekväm och sitter tätt mot ansiktet, så att luften inte läcker ut under masken, detta är både obehagligt och gör behandlingen mindre effektiv.

Varför ska jag använda CPAP?

Personer som har måttligt eller allvarligt sömnapnésyndrom, det vill säga periodvis blockering av luftvägarna och minskad sömnkvalitet, kan pröva CPAP. Behandlingen förbättrar nattsömnen och gör att man blir piggare dagtid. Man snarkar också mindre. Risken för att få hjärt- och kärlsjukdomar minskar.

De flesta med sömnapnésyndrom har nytta av CPAP. Metoden rekommenderas också för personer med kraftig övervikt.

Annons
Annons

Vilka problem kan uppstå under behandlingen?

För de flesta är behandlingen problemfri. Under en övergångsperiod kan man behöva vänja sig vid att sova med masken och slangen, men de flesta upplever att nyttan av behandlingen uppväger besväret.

En del kan få torr eller rinnande näsa och näsblödningar. Irritation av ögonen och huden i ansiktet kan förekomma. En del upplever mardrömmar och huvudvärk.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons