Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Experten svarar på läsarnas frågor om ”vikingasjukan”

Går det att hejda sjukdomsförloppet vid  ”vikingasjukan” (Dupuytrens kontraktur)? Och kan man ha sjukdomen i fötterna? Här svarar Stephan Wilbrand, överläkare och specialist i handkirurgi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, på läsarnas frågor om sjukdomen.


Publicerad den: 2018-05-15

Experten svarar på läsarnas frågor om ”vikingasjukan”
Annons

Dupuytrens kontraktur (”vikingasjukan” eller ”krokigt finger”) är en sjukdom som påverkar bindvävsplattan (fascian) i handflatan och fingrarna. Sjukdomen kan successivt leda till att de drabbade fingrarna kröker sig. Det gör oftast inte ont och de flesta får inga besvär, men om man får det så kan man få behandling.  

Läs mer om själva sjukdomen här: Dupuytrens kontraktur - ”vikingasjukan” 

1. Går det att hejda sjukdomsförloppet med behandling?

Fråga från anonym:

Går det att hejda utvecklingen genom tidig behandling? Vilken behandling är effektivast i tidigt skede?

Annons
Annons

Stephan Wilbrand svarar:

Nej, det går inte att hejda utvecklingen. Snarare kan man förvärra det hela om behandlingen sätts in för tidigt (det blir lite som att hälla bensin på brinnande brasa) vi brukar rekommendera att det ska vara en böjning om 30 - 40 grader innan vi rekommenderar någon åtgärd.

Ingen av de behandlingarna är ”effektivast” i ett tidigt skede. Däremot ska man om man har en aggressiv sjukdom välja en behandling som man kan upprepa flera gånger och då tycker jag att så kallad Lägg till i ordlista eller enzymbehandling är det bästa alternativet.

QUIZ: Vad vet du om krokigt finger?

2. Kan ”vikingasjukan” drabba fötterna?

Fråga från anonym:

Har senor i handen som är stela och hårda långfinger som känns stelt och svullet och ej går att räta ut seda något år tillbaka. Har nu fått liknande besvär i foten mycket stelt och svårighet att både sträcka och böja tårna. Kan vikingasjukan även drabba fötterna?

Annons
Annons

Stephan Wilbrand svarar:

 Ja, vikingasjukan kan även drabba fötter och i sällsynta fall även penis. I fötterna heter sjukdomen Ledderhoses sjukdom och i penis kallas det för peyronies sjukdom.

3. Vikingasjukan, handartros eller psoriasisartrit?

Fråga från anonym:

Vikingasjukan, handartros och psoriasisartrit är sjukdomar med liknande symptom i sina tidigare stadier. Hur kan man på ett tidigt stadium se/känna vilken av dessa sjukdomar man har?

Stephan Wilbrand svarar:

Vikingasjuka (Dupuytrens kontraktur) drabbar bindehinnan i handflatan och ger inga synliga förändringar på röntgen. Börjar vanligtvis med små knutor i handflatan.

Artros drabbar lederna och redan ganska tidigt i sjukdomen kan man se typiska förändringar på röntgen.

Psoriasisartrit är en sjukdom som i viss mån påminner om reumatisk sjukdom, och även här kan man relativt tidigt i sjukdomen se typiska förändringar i skelettet vid en röntgenundersökning.

4. Gipsade handen och fick stela knölar i handen – är det Dupuytrens kontraktur?

Fråga från anonym:

Hej! Efter att ha gått med gips över handen i 12 veckor (båtbenet) för ca 5 år sedan så har jag fortfarande lite stela knölar i handflatan. Är de vikingasjukan? Eller är det nåt annat när det kommer efter en gipsning?

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Stephan Wilbrand svarar:

Hej,

Det du beskriver är ganska klassiskt. Med andra ord: det är inte ovanligt att en Dupuytrens sjukdom ”vaknar till liv” efter en skada (sårskada, fraktur, klämskada). Det är inte gipsbehandlingen i sig, utan den föregående skadan som triggat igång sjukdomen.

5. Framtiden med vikingasjukan – kommer det finnas ett botemedel?

Fråga från Milja Österberg:

Jag har sjukdomen och har blivit opererad tre gånger i båda händer, senast i våras på CityAkuten med nya metoden-utsträckning utan narkos. Fick sår som tog två månader att läka som följd.

Resultatet blev bättre ej tillräckligt bra. Hur ser framtiden ut, finns det något bot ? Vad kan jag som patient göra själv för att hindra fingrars krokningar ? Tacksam för svar.

Stephan Wilbrand svarar:

Hej Milja!

Då du verkar ha en ganska aggressiv sjukdom så tror jag injektionsbehandling är bästa alternativet för dig. Tyvärr finns det ingen förebyggande behandling. Men om du röker - sluta  med det. Vi vet att rökning mycket påtagligt förvärrar sjukdomen. Det forskas mycket på Dupuytren, men än så länge har vi inte hittat någon botande behandling.

6. Kan man få ”vikingasjukan i alla fingrar?

Fråga från anonym:

Kan man få det i vilket finger som helst?

Stephan Wilbrand svarar:

Hej! Ja, Dupuytrens kontraktur kan drabba alla fingrarna. Vanligast är lill- och ringfinger, därefter långfinger och tumme. Minst vanligt är det i pekfingret.

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Man 69 2022-07-7 17:13 (22 månader sen)

  Sedan jag blev diagnoserad med vikingasjukan har min penis krympt märkbart. Samband?

 • Avatar Tidigare användare 2019-11-30 16:41 (4 år sen)

  Hej ,jag har läst om den vikingasjuka eller dupuytrens sjukdom .jag fick många gånger att mitt pekfinger bara drag ihop sig ,alltså pekfinger sener drag ihop sig det går inte att sträcker ut pekfinger igen till den normala läger,när jag försöker drag ut fingret det gör ganska ont. det händer första gånger så går det lätt att få tillbaka igen fingret . men de sista 2 gånger då jag få inte ut det igen ,hur skall jag göra med mitt pekfinger ,går det pekfinger tillbaka igen den normala läger eller måste jag går till akuten och läkare kan tittar på den . tack för ditt råd mvh limmi

 • Avatar Tidigare användare 2019-02-26 08:26 (5 år sen)

  Hur många landsting eller sjukhus har slutat med injektioner mot Vikingasjukan?
  Hur många behandlade har fått biverkningar i ex.vis muskler av läkemedlet? Tacksam för svar

 • Avatar Tidigare användare 2018-11-1 14:14 (5 år sen)

  Hej Ann!
  Den 6 november kommer vi ha en chatt med en expert i detta ämne. Jag skickar in din fråga där. Svaret kan du läsa på denna sida efter chatt-tillfället: https://www.netdoktor.se/skelett/krokigt-finger/expertchattar/krokiga-fingrar-stall-en-fraga-till/

 • Avatar Tidigare användare 2018-08-4 18:48 (6 år sen)

  Hej!
  Jag har aldrig tidigare hört talas om denna sjukdom och vet ingen i släkten som har den.
  Har sen ett par månader just en sån knöl i handen.
  Gick till en läkare som skrev ut inflammationsdämpande gel. Men jag blev lite misstänksam och började googla och hittade då bl.a. denna sida.
  Saken är att jag är pianist och fick panik när jag läste all information!
  Känns som en dödsdom nästan då hela mitt liv kretsat runt musiken ...
  Inget finger har kroknat än. Inte heller har jag träffat en specialist ännu.

  Vad har ni för råd?
  /Sorgsen 56-åring...

 • Avatar Tidigare användare 2018-07-17 20:41 (6 år sen)

  Jag har nog igen kontrakur. Utan mina två fingrar är bara i nå typ av fixserat läge som i sin tur gjort att mina två fingrar har låst sig och inte går å sträcka ut har haft så i ca 5 månader påverkas inte senorna i handflatan av att fingrarna är krokiga vad finns de å göra åt de

 • Avatar Tidigare användare 2018-07-8 02:02 (6 år sen)

  Mina besvär tvärstannade av 2x75mg arthrotec som jag fick för inflammerad rygg. Händerna botades som biverkan

 • Avatar 2018-06-4 15:54 (6 år sen)

  Intressant att veta att det är Vikinagsjukan som gett de knölar jag har i vänster hand, men eftersom dom blir mindre med tiden, ser jag ingen anledning att kontakta sjukvården.

 • Avatar Tidigare användare 2018-05-21 10:29 (6 år sen)

  Tack och kul att du tycker det Martin! Hoppas du kan få hjälp med dina fingrar. Allt gott! / Elina, redaktör

 • Avatar Tidigare användare 2018-05-15 21:54 (6 år sen)

  Mycket bra information då jag själv alldrig hört talas om detta.Nu vet jag vad jag har stått ut gott över halva mitt liv.
  Tack.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.