Frågor och svar om sängvätning (enures)
Vår sjuåring kissar i sängen - vad ska vi göra?. Tryggve Nevéus, överläkare och lektor vid institutionen för Kvinnors och Barns Hälsa i Uppsala svarade på många oroliga föräldrars frågor om enures i en chatt.
Det är vanligt att barn kissar i sängen fram till sexårsåldern och inte förrän barnet passerat sexårsålder kan den få aktiv behandling (nattvätare före 6-års ålder behandlas inte). Här nedan svarar Tryggve Nevéus på frågor från oroliga föräldrar vars barn kissar i sängen.
Fråga 1: Vår son, 6,5 år, har svårt att hålla tätt både på natt och dagtid. Vi har fått information om att vi måste börja få honom torr på dagtid innan vi kan gå in på nattkissningen. Varför gör man den rekommendationen? Dels är det väl sannolikt olika problem/ursprung till att han inte håller tätt på dagen/natten, dels upplever vår son natten som ett större problem då han upplever att det bara är bebisar som har blöjor. Kan vi jobba på åtgärder för natten? Med vänlig hälsning, Mamma som behöver råd
Svar från Tryggve Nevéus: Hej! Barn som kissar på sig både dag och natt har ofta en "överretlig" blåsa som huvudorsak till båda problemen. Om man, till exempel genom blåsträning eller medicinering, lyckas få kontroll på dagproblemen så är det inte ovanligt att man blir torr på natten av bara farten. Ibland går det dock att göra tvärtom. Jag tycker att grabben bör få prova kisslarmet mot nattvätan.
Fråga 2: Min son kissar på sig varje natt och läcker också lite på dagen. Han säger att han inte känner att han är kissnödig. Han har varit blöjfri sedan han var 3 1/2, han är nu 6 år. Hör det ihop med att han kissar på natten att han inte håller riktigt tätt även på dagen? Något tips på hur jag ska kunna hjälpa honom?
Svar från Tryggve Nevéus: Hej, han har nog en överretlig blåsa, som drar ihop sig utan förvarning. Det är inte grabben som inte känner att han är kissnödig, utan blåsan som inte talar om det för honom. Den överretliga blåsan är nog en delorsak till nattvätan också. Försök träna honom att kissa ungefär varannan timme på dagen och inte gå och hålla sig. Är han förstoppad så kan det bidra också och behöva behandlas. När dagen är under kontroll är det läge att börja behandla nattvätan (om den fortfarande är kvar då).
Fråga 3 från Ylva: Min son, snart 7 år, har primär enures. Han har fått hjälp med minirin och underlägg. Samt rådet att dricka mycket vid frukost. Nu har det gått ett år och han har inte förbättrats. Han kissar i sängen i stort sett varje natt (trots att vi tar upp honom 1-2 ggr per natt). Det mönster jag kan se är att han inte kissar de första 2-3 nätterna på nytt ställe. Min tanke är han sover lättare då. Hur kan vi gå vidare? Larm? På barnmottagningen tolkas hans tystnad som att det är jag som problematiserar!
Svar från Tryggve Nevéus: Hej! Först: om Minirin inte hjälper är det värdelöst att ta den. Och att väcka honom på natten efter schema är ingen botande behandling. Grabben behöver behandling med larmet. Det är en jättebra behandling förutsatt att man är motiverad och får bra instruktioner. Alla sängvätande barn som är 6-7 år och äldre behöver aktiv behandling
Fråga 4 från Septemberpojke: Mitt lilla barnbarn, en pojke nyss fyllda 6, kissar ständigt på sig, men aldrig på natten. Jag är så rädd att det ska leda till mobbning. Verkar väldigt svårt att få någon hjälp via sjukvården i Sthlm, mest bara att man hoppas det ska gå över. Det här är jättejobbigt och han lider av det själv. Vad göra?
Svar från Tryggve Nevéus: Första steget i behandlingen är att tjata på blåsan och kissa på regelbundna tider, ungefär varannan timme. Dessutom ska man hålla utkik efter tecken på förstoppning och i så fall behandla detta. Hjälper inte det här på cirka en månad kan han behöva utredas ytterligare av barnläkare och få behandling med blåsmuskelavslappande medicin.
Fråga 5: Vilken är den bästa behandlingsmetoden? Vad kan man göra när inte Minirin eller larm har hjälpt efter flera olika försök både enskilt och samtidigt med båda behandlingsmetoderna?
Svar från Tryggve Nevéus: Då behöver man träffa en barnläkare. En del av dessa barn blir hjälpta av blåsmuskelavslappande medicin (som kan behöva kombineras med Minirin), och om inte det funkar kan enstaka behöva behandlas med medicin som påverkar sömndjupet. Sådan behandling sköts dock bara av specialintresserade barnläkare. Dold förstoppning kan också behöva uteslutas. Slutligen är ofta skälet till utebliven behandlingseffekt av larmet att man inte har fått korrekta instruktioner eller inte använt det på rätt sätt.
Fråga 6: Hej! Vi har en son som är 7½ år. Han kissar i sängen, ibland 3 gånger i veckan, men ibland så kan det gå 2 veckor innan det händer igen. Ibland kan det gå en månad innan det börjar igen. Vi har sett till att han inte dricker något innan läggdags och att han går på toa innan han lägger sig, utan att stressa. Han har haft det här sedan han slutade med blöja (4-5 år gammal). Efter något år efter blöjstoppet trodde vi att det berodde på psykisk stress, vilket vi nu förstår att det inte är. Hormonbrist?
Svar från Tryggve Nevéus: Hej! Det beror inte på psykologin. För barn som bara kissar på sig ibland fungerar ofta Minirin bra (och då tar man det bara inför "viktiga nätter"). Larmet brukar inte vara särskilt bra på dessa "periodare". Fungerar inte Minirin kan det vara aktuellt med andrahandsmediciner som sköts av specialintresserade barnläkare. Prognosen på sikt är dock mycket god för dessa barn och de ska uppmuntras att sova borta, för dessa nätter brukar bli torra.
Fråga 7 från Andersson48: Mitt barnbarn, 4 år, kissar på sig om natten, så hon får ha blöja. På dagen fungerar det bra. Är det normalt att det kan vara så?
Svar från Tryggve Nevéus: Det är normalt. Cirka 20 procent av fyraåringarna är inte torra på natten. Aktiv behandling mot nattväta är inte aktuellt före 6 års ålder. Ta det med ro.
Fråga 8: Min bror kissade i sängen tills han var 13 år gammal, det kan göra ibland nu också om han har druckit för mycket alkohol. Han har fått droppar Minirin som funkade sådär. Nu har mina tvillingar som är 4 år gamla kissat ganska ofta i sängen, det blir väldigt blött med tanke på att de dricker välling till natten. Ska jag sätta blöjor på dem?
Svar från Tryggve Nevéus: De är bara fyra år gamla. Låt dem ha blöjor. Om nattvätan kvarstår vid 6 års ålder kan det vara aktuellt att behandla mer aktivt.
Fråga 9 från Höstgäst: Min 9-åriga dotters urin luktar extremt illa och väldigt starkt nästan som lösningsmedel. Hon blev behandlad för urinvägsinfektion för cirka ett år sedan men lukten finns kvar även om infektionen försvann? Hon dricker mycket vätska men har tydligen inte diabetes då det kollades för ett år sedan i samband med urinvägsinfektionen. Hon är 9 år och drar sig för att gå på toaletten själv även om det inte gör ont att kissa. Hon håller sig längre stunder och det kommer nästan varje dag lite kiss i trosan.
Svar från Tryggve Nevéus: Hej. Illaluktande urin kan antingen betyda att kisset bara är högkoncentrerat eller att det är bakterier i den. Om bakterierna inte ger feber eller obehag så ska man inte slå ihjäl dem med antibiotika.
Flickor får högre risk för urinvägsinfektion om de håller sig för länge, för då är det svårt att kissa tomt.
Fråga 10 från Maria_Loov: Min son är snart 6 år och kissar i sängen VARJE natt. Vi tar upp honom sovande innan vi går och lägger oss och då kissar han på toan halvt i sömnen. Ändå händer det en olycka på natten. Han har varit torr på dagen sen innan han fyllde 2 och var torr på natten cirka ett halvår fram till 3-årsåldern. Vi har därför inte haft hjärta att sätta blöja på honom utan vi tvättar lakan på löpande band. Vad kan vi mer göra?
Svar från Tryggve Nevéus: Det är ingen ide att väcka grabben efter klockan, det är ingen botande behandling och det är inte farligt att ha kiss om rumpan när man sover. Om nattvätan inte har vuxit bort vid 6-7 års ålder är det läge att behandla, med i första hand larmet, i andra hand Minirin.
Fråga 11: Hej! Min dotter är född 2006. Hon har svårt att hålla sig även på dagen. Lämnade prov, ingen infektion hittades. Det har påverkat henne för resor och utflykter även förskolan som hon började nu. Vi har inte vågat ens prova att hon ska sova utan blöja på natten för att hon kan inte hålla sig på dagen.
Svar från Tryggve Nevéus: Hej. Det är bäst att behandla dagen först. Se till att genomdriva regelbundna kisstider, typ varannan timme, i minst en månad (krävs mycket tjat!). Funkar inte det kan hon behöva blåsmuskelavslappande medicin. Förstoppning ska behandlas vid minsta misstanke. Om nattvätan kvarstår när det är torrt på dagen är det läge att behandla den med i första hand larmet, om hon är stor nog att vara med på noterna och ni får korrekta instruktioner om hur larmet ska användas.
Fråga 12: Hur gammalt får ett barn vara innan man ska bli orolig och söka hjälp? Dottern är sju och kissar i blöjan på natten. Är det nåt som kan försvinna snart eller måste man ta till hjälp?
Svar från TryggveNevéus: Är hon sju år så bör hon få aktiv behandling. I första hand kisslarmet, i andra hand Minirin. Hon kan annars få negativ påverkan på självförtroendet.
Fråga 13 från Syra: Hej! Jag har tvillingpojkar som ska fylla 8 år i februari. Under en lång tid har en ibland nattväta och den andra en dagväta och nattväta. Vi har många gånger kontaktat läkare och till och med varit hos en urolog och kontrollerat blåsan på den ena pojken. Allt var normalt och han tömde blåsan ordentligt. Vi har gjort ALLT! Nu den 27:e ska vi träffa skolläkare. Hur mycket kan en skolläkare göra? Kan han skriva ut Minirin till exempel? Det jobbiga är att det händer på dagarna. Hälsningar orolig mamma
Svar från Tryggve Nevéus: Först bör man behandla daginkontinensen. Det innebär i första hand blåsträning och uteslutande av eventuell bakomliggande förstoppning, i andra hand blåsmuskelavslappande medicin. Är skolläkaren bra ska han/hon kunna sätta igång det här annars ska ni träffa en barnläkare. När det är hyggligt torrt på dagen är det läge att behandla natten. I första hand kisslarmet, i andra hand Minirin. Minirin tror jag dock inte kommer att fungera på dina pojkar eftersom det sannolikt är blåsan som är problemet och Minirin har ingen effekt på den.
Fråga 14: Tillhör en "sängvätarfamilj". Mina morbröder, jag själv och min son slutade inte kissa i sängen förrän i 15-årsåldern. Jag är nu 75 år och min son är 50 år. Jag har problem att hålla urinen i vardagen och måste ständigt bära blöjor. Min son kissar på sig på natten om han dricker öl på kvällen. Nu undrar jag om problemen på äldre dagar har något samband med att vi var sängvätare som barn?
Svar från Tryggve Nevéus: Svar ja, åtminstone till viss del. Den som har haft nattväta som barn har större risk för inkontinens (dag eller natt) som vuxen. För kvinnor tillkommer dessutom att man kan få svag bäckenbotten av att föda barn. Det ni ärver i din familj är sannolikt en överretlig blåsa.
Fråga 15 från Suss: Hej, har en dotter på 8,5 som kissar i sängen emellanåt, inte varje natt utan det går i perioder. Vi har madrasskydd till henne och hon brukar trots detta sova över hos kompisar emellanåt. Hon tycker nog att det är jobbigt, men vi försöker inte göra någon stor affär av det. Hon vägrar använda DryNites, då hon tycker det ser ut som en blöja (vilket det också gör). Finns det något annat vi kan göra, förutom att hålla igen på vätskeintag kvällstid?
Svar från Tryggve Nevéus: Hon bör få aktiv behandling. För "periodarna" fungerar ofta inte kisslarmet, men Minirin har en åtminstone 50-procentig chans att hjälpa, och då kan hon ju ta det inför "viktiga nätter" (förutsatt att hon inte dricker förskräckliga mängder vätska de kvällarna). Fungerar inte Minirin bör hon träffa en barnläkare inför ställningstagande till andrahandsbehandlingar. Det är bra att hon sover borta i alla fall!