Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Cystnjurar: Här svarar experten på läsarnas frågor

Kan man bromsaförloppet vid cystnjurar? Kan man ha cystor utan att vara sjuk? Och kan godartade cystor ge problem i framtiden? Här svarar Britta Hylander, överläkare vid njurmedicinska kliniken vid Karolinska universitetssjukhuset på läsarnas frågor om cystnjurar.


Publicerad den: 2018-09-06

Cystnjurar: Här svarar experten på läsarnas frågor
Annons

1. Cystor i släkten - bör våra barn kollas?

Fråga:

Har varit på ultraljudsundersökning av buk/lever där svaret blev att i vänster njure finns ett par cystor, den största ca 5 cm, ordinärt utseende i höger njure. Är det något man ska gå vidare med? Min far hade cystor på njure och vad jag kommer ihåg så togs den bort, men jag vet inte mer varför. Nu visade det sig att min bror(58år) har varit på undersökning han också och de hittade cysta på hans ena njure också. Kan det då vara ärftligt och bör våra barn kolla upp sig? / Med vänlig hälsning Katarina Fält 54 år.

Britta Hylander svarar:

Om du bara har två cystor på ena njuren  är det inte cystnjuresjukdom. Kolla BT, urinsticka och njurfunktion.

Man kan följa utvecklingen med nytt ultraljud senare. Tycker inte barnen behöver kollas om du har som det heter ett par solitära cystor

Annons
Annons

2. Cystor i njurarna utan att vara sjuk?

Fråga:

Jag har cystor i mina njurar, lever och bukspottkörteln. Bukspottkörteln röntgas två ggr./år. Har jag ADPKD eller kan jag ha cystor i njurarna utan att vara sjuk? Får inga klara besked från husläkare.

Britta Hylander svarar:

Det låter onekligen som ADPKD, cystor i njurar , lever o bukspottskörtel. Du måste kolla blodtryck , njurfunktion (kreatinin) och till Njurmedicin för besked. Njursjukdom är länge en tyst sjukdom och jag vet inte hur gammal du är.

 

3. Planerar att skaffa barn - rätt till fosterdiagnos?

Fråga:

Har man rätt att få fosterdiagnos när man vet att man har cystnjurar och planerar att skaffa barn?

Annons
Annons

Britta Hylander svarar:

Ja , men  först måste man göra en genetisk screening så man vet hur arvsanlagen ser ut.  Man brukar säga att man ska börja med detta i god tid innan planerad graviditet, ca ett halvt år innan.

4. Finns det flera olika typer av cystnjuresjukdomar?

Fråga:

Vad jag förstår så finns det olika former av polycystisk njursjukdom. Vad är den största skillnaden mellan dom?

Britta Hylander svarar:

Det finns PKD 1 (85 procent) och PKD 2 (15 procent). PKD 1 går fortare till dialys och transplantation. De är dominanta sjukdomar och ärvs i 50 procent ,

Sedan finns det en annan som  är recessiv, som ärvs i 25 procent, ovanlig.

 

5. ADPKD - kan man bromsa förloppet?

Fråga:

Finns det något alls man kan göra själv för att bromsa förloppet ? I detta fallet är båda barnen sjuka i ADPKD (pappan & det ena barnet avlidna), kan sjukdomen då vara lindrigare hos det ena barnet än det andra eller är förloppet alltid detsamma?

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Påverkar övervikt förloppet? Kan man få bukt med högt blodtryck orsakat av detta, själv eller endast med medicin? Kommer alla med ADPKD behöva dialys & transplantation någon gång i livet?

Britta Hylander svarar:

Ja, övervikt är en riskfaktor för försämring. Förlopp är varierande i familjer. Blodtrycksbehandling är jätteviktigt för att påverka försämring. Det är sannolikt svårt att på egen hand sköta trycket, ofta behövs flera läkemedel.

Alla går inte till dialys, men cirka 70 procent.
Nu finns bromsmedicin Jinarc, som vissa kan få om de uppfyller ett antal kriterier.

6. Kan godartade cystor växa eller ge problem?

Fråga:

Hej, jag är snart 55 år. Förra året gjordes en magnetröntgen n då visade att jag har 3 cystor i vänster njure. Min pappa och min son och syster har olika njurproblem. Enligt min läkaren är mina cystor godartade och små så jag kan leva med dem, fast jag har problem att kasta vatten och urinen varit mörkaktig i färgen.

Vad kan finnas för risker? Kan cystorna växa? Kan det bli andra problem med njurarna? Tacksam för svar.

Britta Hylander svarar:

Om du är 55 år och har tre cystor på en sida så är det sannolikt godartat och ingen cystnjursjukdom.

Vattenkastning har inget med cystorna att göra, utan prostatabesvär. Kolla snarast det och så småningom nytt ultraljud för koll om tillväxt av cystorna.
Har de kollat kreatinin och urinprov?

Läs fler frågor och svar om cystnjurar

Dessa frågor kommer från en chatt som anordnades den 4 september 2018. Följ denna länk för att läsa alla frågor och svar som kom in under chatt-tillfället: Chatt: Experten svarar på dina frågor om cystnjurar

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2018-09-9 19:04 (5 år sen)

    Ja.Det var bra.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons