MS-patienter ges bättre vård med ny arbetsmetod

Specialutbildade sjuksköterskor handhar vartannat återbesök av patienter med multipel skleros (MS) vilket gett en god effekt på MS-vården vid Neurologikliniken, Norrlands universitetssjukhus. Metoden, som från början var ett sätt att lösa bristen på neurologer har gett många fler positiva effekter; patienten har fått bättre kontinuitet, sjuksköterskorna har fått mer kvalificerade arbetsuppgifter och neurologerna har fått tid och resurser att ta emot fler patienter.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2013-11-13
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Anders Svenningsson, överläkare vid neurologiska kliniken är en av de som arbetat fram det nya arbetssättet på kliniken. Den nya arbetsmetoden går ut på framförallt två saker hittills; att neurologerna och sjuksköterskorna delar på återbesöken. Istället för läkarbesök var 6:e månad så görs det under ett år ett besök hos MS-sköterska inför vilket patienten fyllt i ett frågeformulär rörande möjliga MS-symptom och vid besöket går de igenom detta i lugn och ro och diskuterar olika lösningar. Det andra är en delegering av rutinmässiga remisser vilket gjort att mycket administrativa sysslor tagits bort från neurologerna och neuroradiologerna som får mer tid över åt det de faktiskt är utbildade till.

– Vi har lyckats hålla våra återbesök trots att vi är väldigt få MS-profilerade läkare på enheten som också har rätt mycket uppgifter inom forskning, utbildning, nationella organisationer med mera. Patienterna får enligt vårt tycke en bättre vård när en sköterska kan ägna ordentligt med tid för att diskutera en del av de besvär patienterna sällan hinner ta upp med sin läkare, säger Anders Svenningsson till Netdoktor.

Går er nya arbetsmetod att applicera på andra sjukhus som har en neurologisk klinik?

Annons
Annons

– Självklart! Det finns massor med tid att hämta och mera kvalitet för pengarna att få om man satsade mer på specialutbildade sjuksköterskor.

Lever du eller någon du känner med multipel skleros och hur uppfattar du MS-sjukvården? Kommentera direkt under artikeln.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Rose-Marie 2013-11-23 14:05 (6 år sen)

    Hej i Kalmar fungera inte MS vården inte alls där tar det minst 2år eller har best före datum gått ?Jag är less på denna dåliga vård!!!

  • Avatar Karin Helin Lindkvist 2013-12-28 22:10 (6 år sen)

    Hej! Jag bor i Örebro och här fungerade det väldigt bra. Jag fick träffa läkare och MS-sköterska tillsammans. När det var dags att börja med behandling, Avonex, fick jag intro av MS-sköterskan. Hon ringde sen upp mig en gång i veckan( dagen efter jag tagit sprutan) för att höra hur jag mådde. När hon märkte att det funkade bra frågade hon om det var ok om hon inte ringde upp mig. När jag haft frågor har jag kunnat ringa direkt till henne. Verkligen toppen!


Annons
Annons
Annons